Blog Munkaadóknak
40_ev_felett_a_munkaeropiacon_440x200Minden munkáltató legfőbb vágya, hogy hosszú távra, megfelelő kvalitással, hozzáállással bíró szakembereket nyerjen meg cége számára.

Bár a mai munkaerőpiaci környezetben elmondható, hogy felértékelődött a munkaerő - Ügyfeleinkkel történő beszélgetés alapján- elmondható, hogy a jelölt életkora még mindig nagyon sarkalatos tényező: sokszor találkozunk azzal, hogy nem, hogy 50 év felettiekkel, hanem már 40 évesnél idősebb jelölttel sem szeretnének megismerkedni Partnereink.

Leggyakoribb kifogások az érettebb korosztállyal szemben:

  • magasabb a fizetési igényük,
  • vezetőnek kétségei vannak afelől, hogy egy fiatalabb közegben, be tud beilleszkedni az illető,
  • úgy vélik nincs meg bennük a megfelelő rugalmasság, alakíthatóság,
  • digitális világban, technológiák használatában elmaradtak.

E kifogások kapcsán mindig igyekszem arra rámutatni, hogy bár igazak lehetnek a fenti érvek, egyáltalán nem törvényszerűek. A toborzás, kiválasztás területen igyekeznünk kell levetkőzni a sztereotípiáinkat, hogy valóban meg tudjuk ismerni azt a jelöltet, aki velünk szemben ül. Elcsépelt közhely, de az életkor csak egy szám, sokkal fontosabb, hogy az adott illető, milyen habitussal rendelkezik, mi motiválja, milyenek a megújulási készségei, van-e jövőképe, ezek mind fontosabb, meghatározóbb tényezők, amik a beválást sokkal jobban predesztinálják, mint az életkor.

Gondoljunk csak bele, mindannyian ismerünk „idős fiatalokat” és „fiatal időseket”, melyet leginkább az élethez való hozzáállásból, energikusságból, lendületből mérünk le. Arról nem is beszélve, hogy a mostani középkorúak már egészen más világban dolgoztak, mint a néhány évvel korábbi időszak 45-64 évesei. Aki most ebben a korban jár, az tisztában van az élethosszig tartó tanulás fogalmával annak jelentőségével, szinte egész aktív korában használt számítógépet, tisztában van vele, hogy versenyképességét rugalmasságával, a változásokra való megfelelő reakcióval tudja fenntartani.

A következőkben nézzük azt is meg (a teljesség igénye nélkül), hogy milyen értékeket hozhatnak a csapatba az idősebb kollégák:

  • érettség- élettapasztalat,
  • mentorállási szerepkör: fiatalok tanulhatnak tőlük,
  • legtöbbjük képes fejlett technikák alkalmazásához, amellett, hogy a jól bevált módszereket is ismerik,
  • stabilitást hoznak, lojálisabbak,
  • idősebb gyerekeik révén, őmiattuk nem maradnak ki a munkából.

Persze minden korosztálynak vannak előnyei és hátrányai. Mindegyik más-más típusú hozzáállást, törődést, motiválást, elismerést igényel, ami többletenergiát követel a cég vezetőitől, HR szakembereitől.
Azonban minden csoportban, vállalatban helye van különböző típusú, személyiségű, nemű, korú, képzettségű emberekre.

Szükség van a színekre, árnyalatokra: a bölcsességre, az eltérő mennyiségű és minőségű élettapasztalatra. A szervezet akkor egészséges, ha nem homogén. Férfiak, nők, pályakezdők, tapasztaltak is kellenek a szervezetbe. Kell a dinamika és megfontoltság, mely nem csak a cég számára előnyös, hanem minden korosztály számára fejlesztő hatással van!

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó