Blog Munkaadóknak

A HR szakmában dolgozók élete egyszerre lehet tele örömmel és kesergéssel. Nap mint nap emberekkel foglalkozni, emberek sorsába belefolyni nem könnyű. A The Undercover Recruiter cikkét vettük alapul, hogy néhány tippel elássuk a kezdő toborzókat munkájuk megkönnyítése érdekében.

Mindenképp fontos, hogy bármilyen új dolgot tanulunk, írjuk le magunknak egy külön füzetbe! Talán azt gondolhatjuk, hogy elég ha fejben megjegyezzük, de ezzel csak önmagunkat csapjuk be.  Annyi új információ ér bennünket főképp az első munkanapokon, hogy szinte lehetetlen minden észben tartani. Továbbá a jegyzetelés segíthet fejleszteni a toborzásban döntő szerepet játszó készségeket. Ha már 10, 15, 20 éve is vagyunk a szakmában, akkor is nagy segítséget nyújt a jegyzet készítése legyen szó a jelöltek szűréséről, vagy egy ügyfélkérésről.

Nem egyetlen egy módja lehet a sikeres toborzásnak. Az út a sikerhez számos eltérő módon érkezhet. Kezdő toborzóként érdemes lehet egy mentort felkérni. Manapság már számos multinacionális vállalat indít mentor programot. Javasolt továbbá a közösségi hálót a saját érdekeinkre fordítani. Regisztráljunk a LinkedIn-re és kezdjünk el kapcsolatot építeni sikeres emberekkel az adott iparágból. Szerencsére a toborzók nem félnek aktívan megjelenni a közösségi hálón és nem nehéz őket megtalálni. Kezdőként iratkozzunk fel rádiós műsorokra, internetes előadásokra és keressünk HR, toborzás témával foglalkozó oldalakat.

Egy régi hozzáállás szerint a toborzók munkaideje reggel 7 órától este 10 óráig is tarthat. Azonban a sikeresség nem feltétlenül ettől függ. Számos sikeres toborzó dolgozik 9 órától délután 5 óráig, ami furán hathat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nincs szükség erős munkamorálra. Előfordulhatnak olyan napok, amikor túlórázni kell a sikerért, azonban a munkamorál nem a munkaidővel áll összefüggésben, hanem azzal, hogy hogyan gondolkodunk a munkáról - megteszünk mindent a sikerért kerüljön amibe kerül?

Toborzóként a feladatunk, hogy megtaláljuk a megfelelő jelölteken a lehető leghamarabb. Ennek érdekében fejlesztenünk és építenünk kell a kapcsolatainkat, hogy már készen előttünk legyenek a jelöltek. A hideg hívások kétszer annyi időt vesznek igénybe, mintha egy olyan jelölttel lépnénk kapcsolatba, aki már ismer bennünket. Amennyiben kifejezetten egy területre specializálódtunk, akkor ismertté kell válnunk azon a területen.

Toborzóként egy instabil termékkel, az emberrel dolgozunk.  Az emberek sokszor nem olyan döntéseket fognak meghozni, amelyek nem mindig a toborzók javára szolgálnak (pl. a kínált fizetést fogadja el és nem a pozíciót amit kínálunk). Készen kell állnunk elfogadni a visszautasításokat, hogy nem-et mondanak nekünk és tovább kell lépnünk a siker érdekében.

Szabó Diána
Cvonline.hu