Blog Munkaadóknak

a-felmondas-etikettje_150x150Több oka lehet annak, ha egy munkavállaló elköszön a munkahelyétől. A végső búcsú sokszor nagyon megviseli a munkavállalót, de az biztos, hogy sok kellemetlen procedúrával jár, akár a munkáltató, akár a munkavállaló kezdeményezi a felmondást. A felmondási procedúrának is vannak aranyszabályai mind munkavállaló mind pedig munkáltatói oldalról, lássuk melyek ezek a munkáltatókat érintő főbb szabályok:

A felmondás csak írásban érvényes

Az első és egyik legfontosabb szabály, hogy a felmondás minden esetben csak írásban érvényes - a szóbeli felmondás hivatalosan nem érvényes.
Fontos, hogy minden esetben igyekezzünk együttműködőek és korrektek lenni a távozó kollégával a felmondási idő alatt – függetlenül attól, hogy melyik fél kezdeményezte a felmondást.

Kilépő dokumentumok

Figyeljünk rá, hogy minden kilépéshez szükséges dokumentumot készítsünk elő a számára.
Amikor megszűnik a munkaviszony a munkáltató köteles a munkavállaló számára a járandóságainak kifizetésén túl az igazolásait, adatlapjait kiadni, melyeket a hétköznapi nyelvben „kilépő papírok”- ként emlegetünk.

Kilépő interjú

Nagyon fontos része ennek a folyamatnak a kilépő interjú végzése a távozó kollégával. Ezzel megtudhatjuk, hogy a dolgozók hogyan látják belülről a cég struktúráját. Adott esetben mik a hibái, és mik az erősségei. Egy kilépő interjú lefolytatása fontos információforrás a cégvezetésének. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a távozó kolléga számára egyfajta megnyugvást, felszabadulást jelent, hogy mindezt elmondhatja, amelyek korábban rárakódtak.

Ajánlólevél

Manapság nem ritka, hogy a leendő munkaadó referencialevelet kér, így, ha a volt munkavállalónk kér, és van rá módunk segítsük őt ezzel.

Búcsú ajándék

Amennyiben van rá módunk érdemes esetleg egy kis búcsú ajándékkal kedveskedni a távozó kolléga számára, hogy pozitív emlékekkel távozzon az új munkahelyére.

Csanak Dominika
HR Tanácsadó