cvonline.hu

A felvételt nem nyert jelöltek visszautasítása nem egy hálás feladat, mégis hozzátartozik a toborzási-kiválasztási folyamat lezárásához, ahogyan az is, hogy értesítjük a felvételt nyert jelölteket is a jó hírről.

Sokszor előfordul, hogy a jelöltek hónapokig (vagy akár soha) nem kapnak visszajelzést arról, hogy hogyan is sikerült a személyes interjújuk az adott cégnél. A több körös interjú után sem tudják, hogy mi lett a végkifejlet. Egyszer csak meglátják például a Linkedin-en, hogy új kolléga került ahhoz a céghez, abba a pozícióba, amelyre ők pályáztak, vagy az álláskereső portálon akadtak rá ismét a megújított hirdetésre. Ezek nagyon rossz érzéseket keltenek a jelöltekben a cégről. Emiatt nagyon negatív élményekkel érhet véget a folyamat számukra, sőt ezáltal a cég jó híre is csorbul.  Ha esetleg a későbbiekben szeretnénk megkeresni őket egy számukra megfelelőbb pozícióval, akkor ne csodálkozzunk majd, ha nem lesznek felénk túlságosan nyitottak az egykori rossz élményeik miatt. Sokkal negatívabban fognak visszaemlékezni a cégre, mintha felhívtuk volna őket, vagy e-mail-ben értesítettük volna arról, hogy más került felvételre és nem ők.

Sajnos a cégek többsége - tisztelet a kivételeknek - nem jelez vissza. Nem tartja fontosnak, hogy a felvételt nem nyerteket értesítse, hanem csak a felvételt nyert új kollégákra koncentrál. A személyes interjú után a hallgatásuktól, nem jelentkezésüktől várják, hogy az illető majd rájöjjön, hogy nem ő került kiválasztásra. Nyilván sok a jelentkező és az adminisztrációs feladat, ezért is marad el sokszor a nem megfelelő jelöltek értesítése. De gondoljunk csak bele abba, hogy a jelölteknek a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalanság és a reménykedés, hogy hátha mégis ők lesznek a kiválasztottak.

Tiszteljük meg legalább azokat a jelölteket, akik személyes interjún vettek részt, azzal, hogy telefonon vagy e-mail-ben visszajelzünk nekik a számukra rossz hírről. Ha telefonon tesszük meg a visszautasítást, akkor lehetőleg próbáljuk mindezt emberségesen és együttérzően tenni, hiszen a vonal túlsó végén lévő jelöltek szerettek volna abban a pozícióban dolgozni, és nekik ez most egy rossz hír, amit közlünk. Ne vidáman mondjuk nekik és ne is túl drasztikusan, hanem kedvesen és kíméletesen tegyük mindezt. Érdemes meg is indokolni döntésünket, hogy például a kiválasztásra került jelöltnek több vagy mélyebb tapasztalata volt valamely releváns területen, vagy esetleg jobban beszélte az idegen nyelvet. Ebből a jelöltek tudnak tanulni és a jövőre nézve tudják fejleszteni az esetleges hiányosságaikat. Amennyiben nincs időnk mindenkit egyesével felhívni, akkor személyre szabott e-mail-ben tegyük meg a visszautasítást, ahol szerepel legalább a nevük és az a pozíció, amelyre pályáztak. Ne egy sablon e-maillel tudjuk le a dolgot!

Mindenképpen érdemes mindezt a személyes interjú után záros határidőn belül megtenni és nem csak hónapokkal később, mikor eszünkbe jut, mert a jelöltek a visszajelzésig nagyon izgulnak az eredmény, illetve a lehetséges végkifejlet miatt. Amíg nem kapnak se pozitív, se negatív választ, addig ők reménykedni fognak, hogy hátha mégis ők a kiválasztottak, csak nagyon elhúzódik a döntési folyamat. Jobb, ha minél hamarabb szembesülnek vele, hogy még tovább kell az új állást keresniük.

A jelöltek nagyon hálásak tudnak lenni a negatív visszajelzésért is, mert ilyenkor is érzik, hogy vettük a fáradságot és megtiszteltük őket azzal, hogy értesítjük a kiválasztási folyamat fejleményeiről, még akkor is, hogyha számukra nem is a legjobb híreket közöltük.

Dobsa Szabina
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu