Blog Munkaadóknak
a-fizetes-nelkuli-szabadsagrol-munkaadoknak_440x200Előfordulhatnak olyan helyzetek a munkavállalók életében, amikor fizetés nélküli szabadságot igényelnek a vállalattól. Vannak olyan esetek, amikor a munkaadó köteles megadni ezt és vannak olyanok, amikor viszont mérlegelheti, hogy engedélyezi-e. Alábbi cikkünkben ezeket az esetek nézzük meg, illetve a fontosabb tudnivalókat.

Első körben nézzük meg azokat a helyzeteket, amelyek esetén kötelesek vagyunk kiadni a fizetés nélküli szabadságot:

  • amennyiben a munkavállalónak van gyermeked, akkor a gyermek 3 illetve 10 éves koráig, amennyiben ezen időszak alatt gyermekgondozási segélyre (GYES) jogosult;
  • ha közeli hozzátartozóját kell ápolnia és ezt orvosi igazolással alá tudja támasztani. Fontos, hogy erre viszont maximum 2 évig jogosult;
  • illetve ha önkéntes katonai szolgálatot vállal.

A fentiektől eltérően minden további esetben a munkáltatónak engedélyeznie kell a szabadságot!
Érdemes tájékoztatni a munkavállalókat, hogy a fenti 3 esetet kivéve a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt szünetel az egészségügyi biztosítás, ezért azt neki külön havonta kell befizetnie ezen időszak alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Ezt a T1011-es nyomtatványon keresztül tehetik meg.

Fontos azzal is tisztában lenniük, hogy erre az időszakra szolgálati időt sem szereznek a dolgozók, emiatt ez az idő a nyugdíjba sem számít bele, ahogy a szabadság-, valamint a végkielégítés számításába sem.

Szeretné tudni, hogy mi kell tartalmazzon az igénylőlap? Olvassa el a Fizetés nélküli szabadság minta [Letölthető .doc fájllal] c. cikkünket!

Szabó Diána
Cvonline.hu