Blog Munkaadóknak

Laszlo Bock 2006 óta irányítja alelnökként a Google személyi ügyeit. Többek között ő felelős azért, hogy a legkiválóbb munkavállókat felkutassa, megszerezze és folyamatosan gondoskodjon a szakmai fejlődésükről oly módon, hogy a munkavállalóknak eszébe se jusson megválni a világ egyik legsikeresebb vállalatától.

google-titok-600x314

Laszlo Bock gyakorlati tippjei segítségével a következő kérdésekre fogsz választ kapni: Mi is a Google titka valójában? Mitől lehetnek olyan elégedettek az ott dolgozó emberek? Vajon hogyan lehetséges átültetni ezt a működési módot a saját cégvezetésedbe?

Az alelnök meglátása szerint nem azon van a fő hangsúly, hogy milyen vezetési módszer változtathatná meg az emberek természetét, hanem azon, hogy mi kell ahhoz, hogy a munka természetét megváltoztassuk. Azt feltételezi, hogy a tehetséges és kreatív emberek inkább egy olyan „szabadságalapú” cégnél dolgoznának szívesen, ahol kijár a méltóság az alkalmazottaknak, kikérik a véleményüket és hozzájárulhatnak valamilyen formában a cég fejlődési irányának meghatározásához. Ennek eredményeként ezek a cégek jóval alkalmazkodóbbak és tartósabb sikert tudnak felmutatni versenytársaiknál.

Íme Laszlo Bock 5 hasznos tanácsa; alkalmazásukkal lehetőséged nyílhat egy magas szabadságfokot biztosító környezet megteremtésére, sőt a csapatodat és a munkahelyedet is hatékonyan átalakíthatod általuk.

  1. Legyen minden munkának értelme!

A munka egy meghatározó szegmense az életünknek, fontos lenne, hogy ne csak úgy tekintsünk rá, mint egy eszközre a céljaink eléréséhez. Ezt úgy teheted meg, ha megpróbálsz kapcsolatot teremteni a munkád és azok között, akiknek azzal hasznára vagy, ezáltal növelheted a termelékenységet, és az érintettek is elégedettebbé válhatnak. Kapcsold össze a munkát a mindennapokon túlmutató értékekkel és eszmékkel, amelyek őszintén tükrözik a tevékenységedet. Legyen egy küldetése a cégednek, amelyen közösen dolgozhattok a munkavállalókkal, bármilyen apró munkakörről legyen is szó, ez fogja motiválni őket abban, hogy maradjanak és egyre jobb teljesítményt érjenek el.

  1. Bízz az embereidben!

Amennyiben azzal a meggyőződéssel rendelkezel, hogy az ember alapvetően jó, cselekedj is eszerint. Ügyelj arra, hogy minél átláthatóbbak legyenek a munkafolyamatok és a kommunikáció, légy őszinte az alkalmazottaiddal, biztosíts számukra elég szabad teret ahhoz, hogy lehessen beleszólásuk a dolgok menetébe. Ha egészen kis cég irányításáért felelsz, figyelj oda arra, hogy rendszeresen gyűjts információkat a kollégáidtól arra vonatkozóan, hogy mit tennének másként, hogy még jobban menjen minden, illetve mi lenne az, amin változtatnának akkor, ha övék volna a vállalat.

  1. Csak magadnál jobbakat alkalmazz!

Téves elképzelés a szervezetek részéről, hogy a munkakörök mihamarabb történő betöltése fontosabb szerepet kapjon annál, minthogy a legmegfelelőbb embereket találják meg a pozíciókra. A munkaerő felvételénél ne bocsátkozz kompromisszumos megoldásokba, mert ez később visszaüthet, arról nem is beszélve, hogy ez mennyi plusz idő, energia-és költség befektetést igényel. Végezzék bizottságok a munkatársak kiválasztását, határozz meg objektív mércéket és időről időre bizonyosodj meg arról, hogy az újonnan belépő munkavállalók valóban jobbak-e a régieknél. Hogyha 10 új munkatársból 9 jobb nálad, jó úton haladsz.

  1. Ne téveszd össze a fejlődést a teljesítménymenedzsmenttel!

Óvakodj attól, hogy a kritikát ne kösd következményekhez, hiszen ha így teszel, az alkalmazottak úgy érezhetik, hogy hibázás esetén szakmai vagy anyagi sérelem érheti őket, ekkor vitába szállhatnak veled, ahelyett, hogy nyitottságot tanúsítanának az új dolgok elsajátítása és a fejlődés iránt. Rendszeresen tarts szakmai fejlődésről szóló személyes beszélgetéseket, ahol kitértek annak a kérdésnek a megvitatására, hogy hogyan segíthetsz abban, hogy még sikeresebb legyen a dolgozó. Direkt módon csakis akkor beszéljétek át a kitűzött célokat, illetve hogy miként függ a jutalmazás a teljesítménytől, ha már lezárult az adott teljesítményértékelési időszak. Objektív és pontos képet akkor kaphatsz a munkatársadról, hogyha a kollégái véleményét is megkérdezed, illetve ha több vezető is részt vesz az értékelésben.

  1. Fókuszálj az alsó és a felső tíz-tizenöt százalékra!

Figyeld meg, hogy a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó munkatársaid, illetve egy-egy terület szakértői mitől lehetnek sikeresebbek és mi az, amit másképpen csinálnak, mint a többiek. Fontos, hogy ne csak példaként állítsd őket az alkalmazottak elé, hanem ezeknek az embereknek lehessen lehetősége átadni a tudásukat és mentorálási folyamatban való részvételt is biztosíts a számukra, ezáltal ők is fejlődhetnek. Emellett tanúsíts együttérzést a legrosszabb teljesítményt nyújtók iránt is. Feltételezhetően azért nyújtanak rossz teljesítményt, mert nem a megfelelő munkakörbe kerültek, nem pedig azért, mert alkalmatlanok lennének. Segíts nekik abban, hogy megtaláld számukra a képességükhöz leginkább illeszkedő munkakört. 

A jó munkakörnyezet önmagából építkezik: ezek az erőfeszítések egymást erősítve egy olyan szervezet kialakulását eredményezhetik, ahol kibontakozhat a kreativitás, az innováció, jó a munkahelyi légkör és magas a termelékenység. Laszlo Bock egyik kulcs gondolata így hangzik:

„Ha jól bánunk az emberekkel, az egyszerre eszköz a cél eléréshez, és maga a cél is.”

 

Vida Bettina

 

Forrás: Laszlo Bock (2015) A Google-titok - Irányítsd és éld az életed. Budapest: Bookline Könyvkiadó