Blog Munkaadóknak

a-munkaero-megtartasa_150x150Ma már hazánkban is csúcs, vonzó munkahelynek lenni, ahová a munkavállalók szívesen jelentkeznek, azonban csak kevés cég jutott el addig a fontos felismerésig, hogy a munkavállalót nem csak megszerezni szükséges, hanem megtartani is tudni kell.

Napjainkban megfigyelhetjük, hogy szinte minden vállalatnál egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel a megfelelő munkaerő megtalálása és annak megtartása. Rengeteg cég szembesül azzal, hogy a munkaerőpiac megváltozott, és nagyon nehezen találnak megfelelő munkaerőt.  Legtöbbször hosszú, időigényes kiválasztás során sikerül csak betölteni a pozíciót. Hosszú idő telik el, míg a cég megtalálja a megfelelő, potenciális munkavállalót, aki alkalmas lehet a munka elvégzésére majd. Sokszor egyedül nem is sikerül véghezvinni ezt a folyamatot, ekkor külső szakembereket, munkaerő-közvetítőket, fejvadászokat kell segítségül hívnunk. Nem szabad azonban munkáltatóként elfelejtenünk ezeket az időszakokat, hiszen nem csak a munkavállaló megtalálása okozhat nehézséget, hanem annak a megtartása is.  Itt a szellemi és a fizikai munkaerőre egyaránt gondolnunk kell.

„A dolgozók megtartása azt jelenti, hogy a dolgozókat különböző típusú motiválással a vállalkozás alkalmazottai között tartjuk. A megfelelő bérezés és egyéb juttatások természetesen kulcsfontosságúak, de számos egyéb tényező is szerepet játszhat.”

Egy kimutatás kimutatta, hogy ha fluktuációt csökkentjük, akkor ez alapvetően javítja egy cég költséghatékonyságát. "A munkavállalók megtartása jelentősen csökkentheti a vállalatok költségeit, hiszen az éves nettó árbevétel két százalékát is elvesztheti egy cég, ha nem tudja tolerálni munkatársainak, azok ideiglenesen megváltozott munkakörülményeit." Ilyenkor munkáltatóként fontos mérlegelnünk, hogy nem mindig az elbocsájtás az egyetlen út.

Ahhoz, hogy munkavállalóinkat meg tudjuk tartani, fontos arról értesülnünk, hogy alkalmazottaink elégedettek-e a betöltött pozíciójukkal, a szervezetnek a működésével, és a szervezettel szemben támasztott elvárásaik tudnak-e teljesülni?

Az alkalmazottak elégedettsége a vállalkozás sikere szempontjából rendkívül fontos. Elégedettségüket elégedettségmérő kérdőívvel tudjuk megvizsgálni. Itt leginkább a következő témákat tudjuk körbejárni; „munkahelyi pozíció és felelősség, mindennapi munkatevékenység, fizetés és elismertség, menedzsment, kommunikáció, vezetési stílus, támogatás.”

Ha azonban nem tudjuk megakadályozni, munkavállalónk felmondását, vagy mi magunk döntöttünk esetleg úgy, hogy munkavállalónktól megválnánk, alkalmazzunk kilépő, úgynevezett exit interjút.  Az exit interjú azért fontos, mert a kilépő munkavállalók fontos információkat jelenthetnek a szervezet számára. "Mivel az ilyen dolgozók már nem függnek egykori vállalatuktól, hiszen semmilyen pozíciót nem töltenek be már ott, nem kell a véleményük miatt aggódniuk, ezért többnyire sokkal őszintébbek.”

A munkavállalók körében köztudott, hogy nagyon sokan az előrelépés hiánya vagy esélytelensége miatt hagyják el a vállalkozásokat. Ez ellen egy egyértelműen, jól megfogalmazott előmeneteli tervvel „védekezhetünk”, amely az alkalmazottak megtartására vonatkozó tervünk része. Ezzel csökkenthetjük a fluktuációt, különösen akkor, ha ezt megfelelő módon közöljük az alkalmazottakkal.

És hát végül, de nem utolsó sorban egy átfogó, kompenzációs csomagot is biztosíthatunk a dolgozóink részére, amely a fizetés mellett egy béren kívüli vagy egészségügyi juttatásokat tartalmaz. Azonban ha az anyagiak megengedik, akkor érdemes először az alapbérezést megvizsgálni, és adott esetben azon emelni. Hiszen köztudott, hogy az alkalmazottak megnyerésének és megtartásának első számú eszköze az anyagi kompenzálás.

Összegezve tehát, a dolgozók megtartása és a dolgozók fluktuációjának csökkentése kulcsfontosságú minden egészségesen működő vállalkozás számára. Ha mindig új és új munkavállalókat tanítunk be, mert cégünknél nagy a fluktuáció akkor azzal fogunk szembesülni, hogy a betanításuk időben és költségekben is megterhelő lesz.

Dolgozóink fontosak a számunkra, tegyünk azért, hogy hosszútávon cégünk szerves részei legyenek.

Gere Dorottya
HR Tanácsadó

Forrás:
https://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-munkavallalo-megtartasa-gazdasagilag-is-jo-a-cegnek
https://www.hrportal.hu/c/menni-vagy-maradni-fizikai-munkaero-megtartasa-es-motivalasa-nagyvallalatoknal-20160428.html
http://source.smepro.eu/hu/konyv/3-dolgozok-megtartasa