Blog Munkaadóknak
Manapság egyre több és több olyan cikk lát napvilágot, miszerint egyes országokban, különböző cégek elkezdik/elkezdték bevezetni a négy napos munkahetet. Ezen írások általában arról szólnak, hogy ennek milyen előnyei vannak a munkavállaló számára, de hogy mit nyerhetnek ezzel a rendszerrel munkáltatók, arról már kevesebb szó esik.

negynapos-munkahet-elonyei-600x314

Nemrégiben ismét porondra került a téma, hiszen Svédországban is egyre több cég kezdi követni a négynapos munkahét sémáját, immáron állandósítva. Minden cégnél, egy pár (általában 3) hónapos tesztidőszakot követően döntik el, hogy alkalmazzák-e, vagy sem. Az eredmények egyértelműek: ahol kipróbálták, bejött.

A legtöbb cégvezetőnek azonban ez még idegennek tűnik, és a következő kérdések fogalmazódnak meg bennük: Miért is jó nekem az, hogy a munkavállalóim csak 4 napot dolgoznak? Hol marad az egy nap kiesés? Kiesik-e valójában? Megéri-e ez nekem?

Lássuk, milyen előnyei lehetnek a munkáltató számára:

1. A munkavállalók lojálisabbak maradnak:
Megfigyelhető, hogy a tesztidőszakot követően, és kis idő eltelte után a megkérdezett munkavállalók sokkal lojálisabban gondolnak a munkahelyükre, mint korábban, így az employee experience nő, ezáltal a munkához való hozzáállás is javul.

2. Csökken a cég rezsiköltsége:
Gondoljunk csak bele, mennyivel csökkenthető a kiadás, ha minden héten egy teljes nap kiesik? A fűtés- és villanyszámla akár a jelenlegi egyötödével is mérséklődik, az így megspórolt összeget költhetjük például tréningekre, vagy akár csapatépítésre.

3. Stresszmentes munkavállalók:
Minden munkavállaló rémálma az, hogy ha valamilyen ügyet kell elintézni, arra el kell használni egy napot az amúgy is kevés szabadságból, ami nem kis fejtörést okoz nekik. Ez a probléma is megoldódhat, ha a négynapos munkahetet választjuk, hisz a dolgozóinknak felszabadul a pénteki napja, amikor még minden hivatali, és egyéb ügyet el tud intézni. Nem utolsó sorban pedig többet lehetnek a családjukkal is.

4. Nő a munka hatékonysága
Ezt már több kutatás is bebizonyította, hogy a napi 8 órából a legtöbb, amit a munkavállaló tényleges a munkával tölt, az nem több, mint 6 óra. Azonban ha naponta több időt kell a munkahelyén töltenie, abban az esetben a munka produktivitása is nő, sokkal több dolgot el tud intézni a beosztottunk, mintha a korábbi rendszert alkalmazzuk. Jól hangzik, nem igaz?

5. Könnyebben megszólítható a fiatal generáció
Manapság szinte már a csapból is az folyik, hogy az Y és főként a Z generáció munkához való hozzáállása más, mint ami elterjedt és megszokott. Könnyebben váltanak munkahelyet, és nem feltétlenül a pénzbeli juttatások a legmotiválóbbak számukra. Az új generációknak teljesen más a prioritása, sokkal nagyobb szabadságra vágynak, és jobban szimpatizálnak azokkal a munkáltatókkal, ahol például heti több home office lehetőség van, (vagy egyáltalán opció, bár a mai világban ennek lassan alapvetésnek kellene lennie) vagy egy olyannal, ahol négy napot kell egy héten dolgozni.

Magyarországon, és még sok más országban egyaránt még ódzkodunk ettől a munkáltatói folyamattól, de lássuk be, haladni kell a korral, és ha nem tartunk lépést vele, könnyen szorult helyzetbe kerülhetünk.

Gyenis Alex