Blog Munkaadóknak

allaskeresoi-hazugsagok_150x150Egy interjún nagy a tét, akár az álláskeresői, akár munkáltatói/HR szakemberi szempontból tekintjük. Az interjúalany igyekszik magát minél jobb színben feltüntetni, hiszen e rövid idő alatt kell meggyőznie az asztal másik oldalán ülőt, hogy ő a legalkalmasabb, és ugyanennyire csekély idő áll rendelkezésre az interjúztatónak, hogy eldöntse megfelelő kompetenciákkal, személyiséggel rendelkezik-e az illető, beilleszthető-e a meglévő csoportba, és vajon hosszú távon motiválható-e a kínált munkakörrel. Nem egyszerű feladat.

És ez a folyamat már előbb elkezdődik, mint a személyes találkozás, először az önéletrajz beérkezésekor kell megvizsgálnunk alaposan a pályázati anyagot.

Az hogy, milyen a jelölt önéletrajza, nagyon sokat elárul róla és ezzel ők is egyre inkább tisztában vannak, mondhatnánk, hogy meglehetősen képzettek már ezen a területen: az állásbörzéken, állásportálokon, egyéb oldalakon, minden fontos információhoz hozzájuthatnak, apró trükköket elleshetnek és megtanulhatják, hogyan irányítsák az olvasó/ hallgató figyelmét.

Így az interjúztatónak is tudatosnak és felkészültnek kell lennie, hogy észrevegye akár a legkisebb jeleket. Vannak persze szembetűnő hazugságok, amikor az önéletrajz kép és a hiányos, pár évtizedet elegánsan kihagyó dokumentum alapján, 30 éves körüli fiatalembert várunk, majd meglepetten tapasztaljuk, hogy egy nyugdíjkorhatár körüli férfi érkezik meg helyette. Vagy amikor az elnagyolt, csak évszámot tartalmazó munkahelyek között jó néhány olyan is található, ahol 1-2 hetet, vagy hónapot töltött el csak a jelölt.

De vannak elsőre kevésbé látványos ferdítések is: pl. amikor kiderül, hogy az eredményként feltűntetett meggyőző növekedés nem egyéni teljesítményt, hanem egész csoporteredményességet takar. Vagy amikor rákérdezünk egy-egy hangzatos készségre és kiderül, hogy nem igazán tud a pályázó rá példát, szituációt említeni, amivel láttatná számunkra is, hogy ő valóban átlag feletti az adott tulajdonság-együttes mentén. Kifejezetten kínos interjúztatóként, amikor valaki az egyébként is közhelyes jó kommunikációt jelöli meg szakmai resumejában, majd a bizonyítás pillanatában szegényes, kevésbé árnyalt kommunikációval szembesülünk.

Olyan esetekkel is találkozhatunk, amikor valaki feltűntet pl. egy egyetemet, de nem jelöl meg dátumot, vagy esetleg csak egy évszámot látunk, de azt nem jelöli egyértelműen, hogy az a zárás, vagy a kezdés dátuma. A rutinos HR-es rögtön érzékeli, hogy itt valami ferdítés lehet, főképp, ha a többi esetben mindkét (kezdő- és záró) évszámot feltűntet a jelölt. Általában néhány célzott kérdéssel ilyenkor ki szokott derülni, hogy pl. csak elkezdte az illető az iskolát, de nem fejezte be, vagy pl. hiányzik még a középfokú nyelvvizsga letétele a diploma kézhezvételéhez.

A két munkahely között munkanélküliként töltött időszak a további gyakori tényező, amit szeretnének a jelöltek elkendőzni. Az inaktív időszakot azonban nem érdemes túlságosan szépíteni, egyfelől mert könnyen leellenőrizhető, másfelől a kiválasztásban dolgozó szakemberek pontosan jól tudják, hogy az elhelyezkedés soktényezős és több hónapba is beletelhet, mire valaki megtalálja a számára megfelelő lehetőséget. Így ezzel elnézőbbek, feltéve, ha nem több évet ölel fel ez az időszak.

Korábbi munkahelyről való távozás, a váltás okát is sokszor szeretnék elferdíteni a pályázók, vagy éppen sablon választ adnak, mint pl. nem volt fejlődési lehetőség, vagy kihívás, ami az esetek nagy részében nem feltétlenül bizonyul igaznak, amikor körbejárjuk, hogy az adott illetőnek mi lenne a kihívás, de ő nem tud konkrétumot megjelölni. Ilyen esetekben érdemes néhány tisztázó kérdést feltenni, így gyorsabban eljuthatunk az igazsághoz, és megláthatjuk valóban mi volt a pontos probléma.

Gyakori a nyelvtudás és a számítógépes ismeretek feltupírozása is. Amit leginkább a gyakorlatban érdemes tesztelni- nyelvtudást szóban, írásban, illetve még jobb képet ad, ha nem általános kérdéseket teszünk fel, hanem szituációs helyzetben nézzük meg a pályázó tényleges tudását. Illetve ha pl. fontos a magas szintű Excel tudás, teszteljük konkrétan, mindennapi helyzetben előforduló feladattal.

Interjúztatóként érdemes különbséget tenni a szépítés és a hazugság között, hiszen, ha őszinték akarunk lenni, egy ilyen helyzetben mindenki igyekszik jó oldalát kidomborítani. Egy interjú kizárólagos célja soha nem lehet a hazugságok feltárása, hiszen az ellenséges, gyanakvó közegben a jelölt nem tud megfelelően teljesíteni, leblokkol. A cég és a jelölt érdekét is azzal szolgáljuk a legjobban, ha teremtünk egy olyan biztonságos, jó hangulatú közeget, amivel azt érjük el, hogy a jelölt merjen őszintén megnyilvánulni, hiszen megérti azt, hogy közös érdek az, hogy valóban akkor üljön be egy adott pozícióba, ha testhezálló az neki. Természetesen azonban azt intő jelnek kell venni, ha valaki mindenhol csúsztat egy kicsit. Hiszen nagy felelősségünk van abban, hogy kit engedünk be közegünkbe, megbízhatatlan, nem szavahihető emberek könnyen elvérezhetnek, de akár kárt is tehetnek a szervezeti kultúrában, csapatok együttműködésében.

Amennyiben úgy döntünk, hogy nem kívánunk továbblépni egy jelölttel, érdemes számára személyre szabott visszajelzést adni, pl. az idős úrnak, hogy nem érdemes fiatalkori képet betenni az önéletrajzba, hiszen ezzel nagyon nagy hátránnyal indít és annak ellenére javasolt az aktualizált, friss kép, hogy ezzel elismerjük, hogy feltételezhetően valóban csökkenni fog az interjúra behívások száma, de azokból pedig vélhetően nagyobb eséllyel indulhat majd. A jelöltek hálásak, ha képesek vagyunk belehelyezkedni szerepükbe, mi meg javaslatainkkal hozzájárulhatunk, hogy legközelebb sikeresen vegyék az akadályokat.

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó