Blog Munkaadóknak

apro-kis-reszletek-egy-allasinterjun_150x150Az új munkatársak kiválasztása az egyik legmeghatározóbb kulcsfolyamat az emberi erőforrás menedzsmentben. Az első lépés megtalálni, hogy mi a cél? Ki az, akit igazán keresünk az adott pozícióra?

Interjúztatóként a felkészülés során fontos feltenni magunknak az alábbi kérdéseket:

A kérdésekre adott válaszok segítségével egyszerűen összeállíthatunk egy kérdéssort, amit mankóként használni tudunk majd az interjú alatt. Nincs egy egyértelmű recept arra, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni az interjúkon. Mindenképp fontos szem előtt tartani, hogy az előre megírt kérdéssor csak egy segítség, nem kell feltétlenül ráerőltetni a beszélgetésre.

Egy sikeres állásinterjú kis nüanszokon múlhat, így a sikeresség érdekében érdemes odafigyelni ezekre a részletekre is.

Jegyzetelés az interjú alatt:
Nagyon hasznos lehet jegyzetelni az interjún, ugyanis sokkal egyszerűbben tudunk majd reflektálni egy adott szituációban a beszélgetés alatt.

Testbeszéd fontossága:

Nagyon sok esetben a nonverbális jelek segítenek minket, interjúztatókat abban, hogy a jelöltről teljes képet kapjunk. Az első benyomás rögtön a találkozás elején kialakul, melynek első mozzanata a kézfogás, és a szemkontaktus tartása. Érdemes figyelnünk a részletekre is, mert a választáskor lehet, hogy pont ezek a kis különbségek fognak segíteni minket a döntésünkben.

Szituációs feladatok alkalmazása:

Érdemes szituációs feladatokkal színesíteni az állásinterjút, például megkérhetjük arra a jelöltet, hogy konkrét múltbéli példákat elevenítsen fel. Egy ilyen kérdéskörből megtudhatjuk, hogy korábban hogyan reagált, miként oldott meg egy-egy felmerülő nehézséget a jelölt.

Csend az interjú alatt:

Nem kell félni a rövid ideig tartó csendtől az interjú alatt. Ilyenkor érdemes bíztatni az interjúalanyt, hogy gondolja át a válaszát. Sokkal hasznosabb számunkra, ha egy megfontolt választ kapunk a kérdésünkre, mint egy elhamarkodott, gyors választ.

Interjú lezárása, keretbe foglalása:

Az interjú zárásaként mindenképp érdeklődjünk, hogy minden érthető volt-e az elmondottak alapján, van-e esetleg kérdése. Végül pedig érdemes tájékoztatni a jelöltet, hogy néz ki a kiválasztási folyamat további része, mikor számíthat visszajelzésre, illetve hány körre kell még számítania.

Csanak Dominika
HR Tanácsadó