Blog Munkaadóknak

az-erp-rendszerek-es-annak-elonyei_150x150Számos számítástechnikai rendszer, program, és applikáció könnyíti meg a rohamosan növekvő mennyiségű adatok feldolgozását hétköznapjainkban.

Nincs olyan ágazat, ami előbb-utóbb ne szorulna ezen eszközök segítségére, annak érdekében, hogy feldolgozható, könnyen gyorsan értékelhető eredményeket konvertálhassunk. Nincs ez másképp ma már a HR világában sem. A Humán erőforrás területén napjainkban a legismertebb és legszélesebb körben felhasznált eszközök az ERP vagyis Enterprise Resource Planning rendszerek.

Az ERP kialakulásának folyamata a '70-es évek elején kezdődött, ekkor jelentek meg ugyanis az első számításigényes feladatok elvégzésére képes rendszerek. Az első úgynevezett MRP (Material Requirements Planning) rendszerek gyártási anyagszükséglet számításra voltak alkalmasak, melyek ekkor még csak részfeladatokról tudták informálni a felhasználókat. Később ezek a szisztémák már egyéb erőforrások számítására is alkalmasak voltak. Kezdetben minden ilyen rendszer fő célja a költségvetések elkészítése, főleg a különböző részköltségek csökkentése volt. Ahogy gyorsultak a vállalati folyamatok, egyre nagyobb volt az igény a stratégiai, vállalati döntések minél gyorsabb meghozatala iránt. Az ERP I. információs technológia a '90-es évektől vált ismertté Magyarországon. Különféle cégek kezdték a külföldön már létező és jól bevált ERP rendszereket belföldre adaptálni, integrációs rendszereket létrehozni. Az ezredfordulóval már további belső funkciók, így a HR feladatai (Humán Erőforrás Gazdálkodás) is bekapcsolódtak ezen rendszerekbe. Az internet széleskörű elterjedésével pedig kezdetét vette egy webes információtechnológia, mely napról napra nyit meg újabb lehetőségeket.

Automatizációk és back office

Az ERP rendszerek kezdetben nagyvállalati körben terjedtek el, és gyakran egész csapat vagy részleg kezelésében álltak. Ennek a csapatnak az volt a feladata, hogy ezen rendszerek működését a lehető legnagyobb mértékben összehangolja a vállalat működésével. Számításai határozták meg egy cég Humán Erőforrás lépéseit, stratégiáját, vajon érdemes-e fejleszteni vagy ellenkezőleg, esetleg van-e szükség leépítésre a hatékonyabb és nagyobb nyereséget hozó működtetéshez. Egy 2016-os amerikai felmérés szerint, a cégek a következő okokból kifolyólag döntöttek új ERP rendszerek bevezetése mellett:

 • létező, de elavult ERP rendszerek korszerűsítése (49%)
 • saját belső fejlesztésű nem ERP rendszerek lecserélése (16%)
 • a pénzügyi-könyvelői program lecserélése ERP rendszerre (15%)
 • teljes belső rendszercsere ERP bevezetésével (20%)
 • (Forrás: Panorama Consulting Solutions, LLC, 2016.)

  Fentiekből is látszik, hogy az ERP rendszerek, számos belső funkcióval rendelkeznek. Minden olyan hasznos feladatot, kalkulációt el tudnak végezni, ami egy sikeres vállalkozás folyamatos fenntartásához szükséges. Legyen az HR, Pénzügy, vagy az egyes részlegek büdzséjének kiszámítása és így tovább. Ezek olyan vállalati adatok, amik meghatározott időközönként termelődnek és kiértékelésükkel megfelelő irányú stratégiai döntés születhet. Az ERP rendszerek segítségével olyan automatikus adatelemzési feladatokat tudunk ellátni, melyek gyakorlatilag szükségtelenné tesznek bizonyos back office típusú feladatokat és számításokat.

  Trendek az ERP világában

  Az ERP világa is folyamatosan változik és fejlődik, és mint minden más szakterületen, itt is újabb és újabb trendek figyelhetőek meg. Az utóbbi években új technológiai folyamatok indultak el, amelyek alapvetően megváltoztatják a szakterület hangsúlyos pontjait. Az újabb és újabb számítástechnikai trendek hatással vannak a vállalati ERP szoftverek fejlődésére is. Ezekből szemezgetve új funkciók például:

  Mobil ERP

  Megfigyelhető, hogy a vezetők és az alkalmazottak valós idejű információhoz való hozzáférést igényelnek az aktuális elhelyezkedésüktől függetlenül. Várható, hogy a vállalkozások alkalmazni fogják a mobil ERP-t a jelentésekhez, dashboards és kulcsfontosságú üzleti folyamatok lebonyolításához.

  Cloud ERP

  A felhő vagy Cloud technológiák már régóta folyamatosan megfigyelhetőek a vállalkozások eszköztárában. Bár sok ERP felhasználó vonakodik az adatok felhőkben történő elhelyezésétől, idővel ezek a fenntartások fokozatosan megszűnnek, mivel egyre nyilvánvalóbbá válnak ezen technológia előnyei.

  Social ERP

  A közösségi média nagymértékű térnyerése, mindennapi életünk részévé válása is egyre meghatározóbb, így nem meglepő ezen felületeknek az ERP rendszerekhez való hozzáadása. A gyártók gyorsan megragadták a kezdeményezést, hozzátéve a közösségi médiacsomagokat az ERP rendszerükhöz, ami sok pozitív visszajelzést is hozott a fejlesztőknek. Ma még azonban sok a megválaszolatlan kérdés, vajon tényleg van-e nyeresége a közösségi média és az ERP integrálásának.
  A szervezetek ma már mérettől és szükségleteiktől függően számos vállalati erőforrás-tervező szoftvergyártó közül választhatnak akár a nagyvállalkozások, akár a közép és kisvállalatok piacán.

  "A Gartner éves piaci részesedései szerint az SAP, az Oracle, a Sage, a Microsoft és a NetSuite a legjobb gyártók között találhatók. A legfontosabb kisvállalati ERP-gyártók között pedig olyan nevekkel találkozunk, mint a NetSuite, az Exact Max, az Epicor vagy a Syspro."

  (Forrás: EnterpriseAppsToday - ERP vásárlási útmutató: Top Tier Szállítók, ERP Vásárlói Útmutató a kisvállalkozásokhoz, Drew Robb)

  Hunyor Péter
  Senior HR Tanácsadó