Blog Munkaadóknak

Alig, hogy véget ér a nyári szünet, és a nyári szabadságolások szezonja, a munkahelyen egy újabb nehézséggel szembesülhetnek a munkaadók és munkavállalók, ez pedig az iskolakezdés időszaka. Megfelelő kommunikációval és szervezéssel azonban zökkenőmentesebbé tehető ez a pár hét, ami a családos alkalmazottakra, és ezáltal a munkáltatóikra is több terhet ró.

A munka és magánélet egyensúlyának fontossága egyre kiemeltebb szerepet kap a vállalatoknál, hiszen egyre többen tudják már, hogy a kimerült dolgozó nem lesz jó munkaerő. Akinek viszont van elég ideje a családjára, és saját magára, az kiegyensúlyozottabb, és jobb teljesítményt fog nyújtani. Éppen ezért nagyon fontos az, hogy a munkaadó is a kellő megértéssel forduljon az iskolát kezdő gyerekek szüleihez, akik a napi feladataik elvégzése mellett sok plusz időt és energiát fordítanak gyermekükre ezekben a hetekben.  A családok napirendje ilyenkor megváltozik, igazodni kell a gyerek elfoglaltságaihoz, meg kell szervezni, ki, mikor, hová megy. A logisztikai nehézségek mellett a dolog érzelmi részéről se feledkezzünk meg, hiszen gyakori, hogy a gyermek többet igényli a szülő jelenlétét, segítségét. Nem szerencsés, ha a munkaadó is ekkor terheli le az alkalmazottait plusz feladatokkal, hiszen nem lesz képes ezeket teljes odafigyeléssel ellátni. Érdemes ezért még időben egyeztetni, és mindkét félnek megfogalmazni az igényeit a másik felé, majd közös nevezőre jutni.

Jó megoldás lehet a „home office” gyakoribb alkalmazása, hiszen a lényeg a feladat elvégzése, nem az, hogy a dolgozó az irodában üljön. Amennyiben ez nem járható út, akkor érdemes kiadni pár nap szabadságot erre az időszakra. A munkaadók rugalmassága mára munkaerőpiaci elvárás lett, a munkaerő megtartása az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat. Egy kis odafigyelés és alkalmazkodás a dolgozókat is lojálisabbá teszi, amivel a munkaadó is jól jár.

A munkáltató – megértő hozzáállása mellett – anyagilag is támogathatja alkalmazottait, az idén hatályos rendelkezések szerint gyerekeként maximum 44 700 forintos összeget adhat iskolakezdési támogatásként, mely július 1-től december 31-ig igényelhető, de jellemzően szeptemberben aktuális. Ez utalvány formájában adható, és kifejezetten az iskolakezdéshez szükséges eszközök, tankönyvek beszerzésére használható fel.

Összegezve tehát fontos, hogy mindkét fél jelezze igényeit a másik felé, és közösen találjanak megoldást, mely mindenki számára megfelelő és kivitelezhető is.