Blog Munkaadóknak
Az év elején több jelentős változás is életbe lép, ami befolyásolja többek között a fizetendő bérek összegét is. Cikkünkben összeszedtünk minden fontos információt azokról a 2019-es adó – és jogszabályi változásokról, ami a munkáltatókat érintheti.

berek-adozas-2019-nagy

Január elsejétől a minimálbér, és a garantált bérminimum összege is nőtt, előbbi így bruttó 149 000 Ft, utóbbi pedig 195 000 Ft lett. Emiatt változik az alkalmi munkában, egyszerűsített foglalkoztatással dolgozók bére is, amit mindig az aktuális minimálbérhez viszonyítanak. A közalkalmazotti bértábla viszont hasonlóan az elmúlt évekhez, változatlan marad.

A Cafeteria elemek adótámogatásának módosulása miatt minden munkaadónak érdemes átgondolni, hogy az inflációkövető béremelés mellett hogyan tudja a különféle juttatási elemeket a legkedvezőbben kihasználni. Mivel az utazás térítése - településen belül - kikerült az adótámogatott juttatások köréből, ez a legtöbb dolgozónak problémát jelenthet, hiszen ezentúl a bérlet árát (ami a budapesti havibérlet esetében 9500 Ft) nekik kell kifizetniük. Az utazások díja, tehát a BKV, Volán és MÁV jegyek árai viszont nem emelkednek, ahogyan az autópálya-matricák díjai sem.
SZÉP Kártyára, valamint kulturális- és sportesemények belépőire továbbra is jár az adókedvezmény.
A családi pótlék összege nem változik, a maximálisan adható családi adókedvezmény viszont igen, így ezt is figyelembe kell venni a bérszámfejtésnél.

Szintén változik az alanyi adómentesség határa, azaz 2019. január 1-től az eddigi 8 millió forint helyett 12 millió forintig nem kell áfát fizetnie a kisvállalkozásoknak. Érvényes ez a KATA adózást választókra is, akiknek így jelentősen nőhet a versenyképessége.

Ami a munkaszüneti napokat illeti, 2019 nem a legszerencsésebb év e tekintetben, hiszen kevesebb hosszú hétvégével számolhatunk, mint az előző évben, és egy részüket most is szombatonként kell majd ledolgoznunk. 2019-es munkaidő naptárunk, melynek segítségével könnyebben eligazodhatunk a munka- és szabadnapokat illetően, az alábbi linken letölthető és A4-es formátumban nyomtatható.

Jóni Bernadett