cvonline.hu
ceges-csapatepito_440x200A csapatépítő tréningek szerepe főként a közösség összekovácsolása - az emberi kapcsolatok hatékonyabbá tétele - és minőségi időtöltés, illetve hogy próbáljunk meg hangsúlyt fektetni szakmai beszélgetésekre – közös vállalati célok meghatározása - , melyekre talán a zsúfolt hétköznapokon nem jut idő.

A tréningek hatékonyságát érdemes értékelni résztvevői oldalról, tanultak-e új dolgot, eredményezett-e változást a csapatmunkában, jobb lett-e a csapat munkavégzése a tréninget követően.

Határozzuk meg mi a célunk a csapatépítő tréningen?

 • önismereti tréning: koordinátorok és trénerek segítségével a dolgozók személyiségének feltérképezése
 • csapatjátékok: a csoportdinamika megerősítése, kreativitás és csapatmunka elősegítése
 • szakmai továbbképzés: a 2-3 napos csapatépítők fókuszába állíthatjuk a szakmai továbbképzéseket is, pl.: tárgyalástechnika,prezentáció technika,protokoll az üzleti életben.
 • Mennyi pénz áll rendelkezésre a szervezéskor?

  A tréningekre fordítható összeg nagyban befolyásolja a választható programokat, ám amennyiben a csapatépítésre költhető összeg korlátozva van és low budget programokat szervezünk, alábbi lehetőségek biztosan jótékonyan hatnak a csapategységre:

 • sporteseményeken való részvétel (maratonfutás)
 • önkéntesség, jótékony összefogások szervezése, közintézmények felújítása
 • Milyen hibák merülnek fel, szervezéskor, mire figyeljünk oda?

 • Amikor a vezető nincs ott: sokan úgy gondolhatják, hogy a vezetőnek nem szükséges elmennie a programokra. A vezető részvétele ugyanúgy hozzátartozik a programokhoz, a dolgozókban jó benyomást kelt, bizalommal fordulnak majd felettesükhöz, ötletekkel vagy esetleges problémákkal. A vezető szempontjából sem utolsó, hiszen láthatja dolgozóit csapatban együtt tevékenykedni, levonhatja a konzekvenciákat és visszajelzést kaphat a szervezetről.
 • Dolgozói élmény: fontos figyelembe vennünk, hogy a dolgozók elégedettek legyenek a feladatokkal, ne alakuljanak ki olyan szituációk, mely kellemetlenül érinthetnek egyeseket. A programok és feladatok ne mozdítsák ki a résztvevőket a komfortzónájukból kellemetlen irányba.
 • Jól megszervezett feladatok: fontos, hogy strukturált feladatokat szervezzünk, melyben mindenki részt tud venni senki ne unatkozzon és minél hatékonyabban tudjuk a csapatot motiválni.
 • A csapatépítő programok megközelítése munkaügyi oldalról, kötelezhető-e a munkavállaló a programon való részvételre?

  Alapvetően egy jól megszervezett csapatépítő nem képzelhető el úgy, hogy azon kényszerből vagy szorongva vesz részt a munkavállaló, nyílván ez a legtöbb munkáltatónak nem célja és próbál olyan programot szervezni amire minden dolgozó szívesen el megy.

  A munkavállaló természetesen csak a szerződésében előírt feladatokra kötelezhető, ugyanakkor a törvényi előírásokra hivatkozva minden munkavállaló köteles együttműködni munkatársaival. Mindezek mellett korlátot állítanak a munkajogi alapelvek is, nem kötelezhető a dolgozó olyan feladat elvégzésére, amely sérti személyiségi jogait vagy emberi méltóságát.

  Ha a tréningen való részvétel kötelező és a munkavállaló a munkáltató rendelkezésére áll, az munkaidőnek minősül, például ha hétvégére esik a program, akkor az rendkívüli munkavégzésnek minősül. Ezek által, ha valaki passzív magatartást tanúsít, súlyos esetben a munkaviszony megszűnésével is szankcionálható.

  Összességében véve a csapatépítő tréningek vállalti célok elérése tekintetében fontos, közösségformáló szerepe pedig hozzájárul az eredményes és hatékony munkavégzéshez.

  Sívó Vivien
  HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu