Blog Munkaadóknak
ceges-csapatepito_440x200A csapatépítő tréningek szerepe főként a közösség összekovácsolása - az emberi kapcsolatok hatékonyabbá tétele - és minőségi időtöltés, illetve hogy próbáljunk meg hangsúlyt fektetni szakmai beszélgetésekre – közös vállalati célok meghatározása - , melyekre talán a zsúfolt hétköznapokon nem jut idő.

A tréningek hatékonyságát érdemes értékelni résztvevői oldalról, tanultak-e új dolgot, eredményezett-e változást a csapatmunkában, jobb lett-e a csapat munkavégzése a tréninget követően.

Határozzuk meg mi a célunk a csapatépítő tréningen?

 • önismereti tréning: koordinátorok és trénerek segítségével a dolgozók személyiségének feltérképezése
 • csapatjátékok: a csoportdinamika megerősítése, kreativitás és csapatmunka elősegítése
 • szakmai továbbképzés: a 2-3 napos csapatépítők fókuszába állíthatjuk a szakmai továbbképzéseket is, pl.: tárgyalástechnika,prezentáció technika,protokoll az üzleti életben.
 • Mennyi pénz áll rendelkezésre a szervezéskor?

  A tréningekre fordítható összeg nagyban befolyásolja a választható programokat, ám amennyiben a csapatépítésre költhető összeg korlátozva van és low budget programokat szervezünk, alábbi lehetőségek biztosan jótékonyan hatnak a csapategységre:

 • sporteseményeken való részvétel (maratonfutás)
 • önkéntesség, jótékony összefogások szervezése, közintézmények felújítása
 • Milyen hibák merülnek fel, szervezéskor, mire figyeljünk oda?

 • Amikor a vezető nincs ott: sokan úgy gondolhatják, hogy a vezetőnek nem szükséges elmennie a programokra. A vezető részvétele ugyanúgy hozzátartozik a programokhoz, a dolgozókban jó benyomást kelt, bizalommal fordulnak majd felettesükhöz, ötletekkel vagy esetleges problémákkal. A vezető szempontjából sem utolsó, hiszen láthatja dolgozóit csapatban együtt tevékenykedni, levonhatja a konzekvenciákat és visszajelzést kaphat a szervezetről.
 • Dolgozói élmény: fontos figyelembe vennünk, hogy a dolgozók elégedettek legyenek a feladatokkal, ne alakuljanak ki olyan szituációk, mely kellemetlenül érinthetnek egyeseket. A programok és feladatok ne mozdítsák ki a résztvevőket a komfortzónájukból kellemetlen irányba.
 • Jól megszervezett feladatok: fontos, hogy strukturált feladatokat szervezzünk, melyben mindenki részt tud venni senki ne unatkozzon és minél hatékonyabban tudjuk a csapatot motiválni.
 • A csapatépítő programok megközelítése munkaügyi oldalról, kötelezhető-e a munkavállaló a programon való részvételre?

  Alapvetően egy jól megszervezett csapatépítő nem képzelhető el úgy, hogy azon kényszerből vagy szorongva vesz részt a munkavállaló, nyílván ez a legtöbb munkáltatónak nem célja és próbál olyan programot szervezni amire minden dolgozó szívesen el megy.

  A munkavállaló természetesen csak a szerződésében előírt feladatokra kötelezhető, ugyanakkor a törvényi előírásokra hivatkozva minden munkavállaló köteles együttműködni munkatársaival. Mindezek mellett korlátot állítanak a munkajogi alapelvek is, nem kötelezhető a dolgozó olyan feladat elvégzésére, amely sérti személyiségi jogait vagy emberi méltóságát.

  Ha a tréningen való részvétel kötelező és a munkavállaló a munkáltató rendelkezésére áll, az munkaidőnek minősül, például ha hétvégére esik a program, akkor az rendkívüli munkavégzésnek minősül. Ezek által, ha valaki passzív magatartást tanúsít, súlyos esetben a munkaviszony megszűnésével is szankcionálható.

  Összességében véve a csapatépítő tréningek vállalti célok elérése tekintetében fontos, közösségformáló szerepe pedig hozzájárul az eredményes és hatékony munkavégzéshez.

  Sívó Vivien
  HR Tanácsadó