Blog Munkaadóknak

decemberben-hirdetes-munkaero-kereses_150x150Sokszor szembesülök, mind a jelöltek, mind az ügyfelek oldaláról, azzal a kétellyel, hogy érdemes-e decemberben hirdetni, pályázni?

Felmerül a tyúk és tojás problémakör tipikus kérdése: a munkáltatók vélték hinni, hogy ünnepek alatt nem érdeklődnek a jelöltek a hirdetések iránt, ezért kerül évről- évre kevesebb hirdetés ebben az időszakban az állásportálokra, vagy valóban egy tapasztalatalapú döntés volt ez a cégek részéről? Úgy vélem, hogy ezek egymást erősítő folyamatok, de csak részben fedik a valóságot.

Tapasztalataim szerint, az ünnepek előtt, sőt december közepétől valóban a legtöbb területen belassul a munkaerőpiac, sok döntéshozó és akár a kiválasztással foglalkozók közül is jó néhányan szabadságukat töltik, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy ki kellene hagyni ezt az időszakot! Sok cégnek persze sikerül november végéig, legkésőbb december elejéig lezárni az évre vonatkozó személyzeti kérdéseket, de történhetnek nem várt események, felmondások, ami munkaerő-keresésre ösztönzi az adott céget.

Persze az ünnepek alatt lehet, kissé visszaesik majd a jelentkezők száma, és számítani kell rá, hogy vélhetően el fognak húzódni a kiválasztási folyamatok, hiszen nehezebben érhetőek el a jelöltek és a személyes interjú megszervezése is az átlagosnál több időt vesz igénybe. Minden esetre, aki komolyan munkát keres, az karácsony előtt és ünnepek között is leül álláshirdetéseket böngészni. Mivel kevesebb az elérhető hirdetés, lehetőség lehet jobban láthatóvá válni, mind a jelölt, mind a hirdető oldal esetén. Így ebben az időszakban versenyelőnyre tehetünk szert, tehetséges jelöltet tudunk elhalászni, a január 2. felében várható munkaerőpiaci nagy ébredés előtt!

Vannak olyan iparági területek, ahol ebben az időszakban is fontos, akár még kiemeltebbé válik a munkaerő-felvétel! Ide tartozik a kereskedelem, ügyfélszolgálat, fuvarozás, információs technológia, turizmus- vendéglátás. Ezeken a területeken ünnepek előtt kifejezetten magas lehet a felvételek száma.

Amennyiben nem rendelkezik a kiválasztáshoz szükséges megfelelő munkavállalói létszámmal, érdemes bevonni személyzeti tanácsadó, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégeket. A Cvonline.hu állásportál előszűrési szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a vállalatok ott, és olyan szinten kapjanak segítséget, amire tényleg szükségük van.

Ha szükséges, használjuk hát bátran ezt az időszakot és váljunk megkülönböztetett piaci szereplővé ebben a szűk, speciális időszakban!

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó