Blog Munkaadóknak
Manapság sokakban felmerül a kérdés, ha szakiskolára/főiskolára/egyetemre kerül a sor, hogy mennyire lesz fontos a megszerzett diploma a munkaerőpiacon. Mi az, aminek van értelme és melyek azok a szakmák, amelyek diploma nélkül is könnyen elsajátíthatóak.

A követezőkben két vonal mentén próbáltuk megvizsgálni a témát. Először szeretnénk kiemelni azokat a szakmákat, amelyekhez igenis kell a diploma és hiány van belőlük. Illetve melyek azok a pozíciók, amelyek motivált és lelkes jelentkezőkkel is betölthetőek, hiszen minden más egy hónap alatt megtanulható.

Azok az álláslehetőségek, amelyek sajnos megfelelő végzettség/ tapasztalat hiányában nem betölthetőek minden bizonnyal a következők: 

ács, ápoló, asztalos, autószerelő, autóbuszvezető, bádogos, burkoló, cukrász, elektronikai műszerész, festő, fodrász, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsiparitermék-gyártó, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, mezőgazdasági gépész, lovász, műszaki informatikus, pék-cukrász, szakács, villanyszerelő. (forrás: Eduline.hu)

A fentiek alapján tehát úgy a munkavállalónak, mint a munkáltatónak érdemes erre felkészülni. Aki ezekben a szakmákban szeretne elhelyezkedni, ajánlatos, ha ebben az irányban folytatja tanulmányait. A munkáltatóknak pedig mindenképp javasolt szakiskolákkal, egyetemekkel felvenni a kapcsolatot, még mielőtt arra kényszerülnek, hogy pótolni kelljen egy-egy dolgozójukat.

Azok a munkák, ahol nem „létszükséglet” a diploma megléte nagy valószínűséggel a következők:

adminisztrátor, asszisztens, recepciós, raktáros, HR-recuiter, vendéglátás, ügyfélszolgálat (SSC pozíciók), sales munkatárs, rendszeradminisztrátorok, pék, hentes, technikusi pozíciók, hegesztő, CNC operátor, elektromos karbantartó.

Kedves munkáltató, azt gondolom, hogy minden pozíciódra megvan a megfelelő munkatárs, csak érdemes a munkához igazítani az elvárásokat is. Ne várjunk el többet a jelöltektől, mint amennyi szükséges nekünk, és mint amire ő is elköteleződött.

Benedek Adél
HR Tanácsadó