Blog Munkaadóknak

Interjú Toldi Gábor munkaerőpiaci szakértővel

Az ország vezető termelő és retail HR szakembereinek szóló recruiTECH BLUE konferencia kizárólag a kékgalléros foglalkoztatásra, munkaerőtoborzásra és erőforrás-menedzsmentre koncentrál. A konferencia főszervezőjével, Toldi Gáborral beszélgettünk.

Milyen kékgalléros foglalkoztatási trendek vannak jelenleg?

Elképesztő ellentmondást tapasztalunk a piacon! Miközben közel 10%-os munkanélküliségről beszélhetünk, több mint 350 000 munkanélkülivel, addig ezzel szemben a termelési környezetről elmondható, hogy továbbra is hatalmas a nyomás munkaerőpiaci oldalról, és nem találnak a termelő vállalatok elegendő szakembert. Egyértelműen nevezhetjük ezt munkaerőpiaci feszültségnek, amikor a kereslet és a kínálat nem feltétlenül találkozik, ami egy roppant szerencsétlen eset a jelenlegi gazdasági környezetben.

Mennyire téma a termelő vállalatoknál a kékgalléros toborzás?

Azok a termelő vállalatok, akik meg tudták tartani munkavállalóikat, most szerencsésebb helyzetben vannak. A szeptember óta tartó felfutó termelési görbében ők tovább tudják folytatni tevékenységüket, akár csökkentett munkaidővel, több műszak beállításával növelve a kapacitásokat. Azok a termelő vállalatok viszont, akik a nyári időszak alatt elbocsátásokat hajtottak végre - mind a kölcsönzöttek, mind a saját állomány tekintetében -, most újra szenvednek a toborzással. Nyilván azokat, akiket elküldtek, nagyon nehezen tudják megszólítani és visszahívni.

Milyen makrotrendek figyelhetőek meg a kékgalléros toborzásban?

Az előző gondolatok mellett látszik egy új, meglepő trend is: a vállalatok a jelenlegi helyzetben újra a külföldi munkaerő felé fordulnak, akármennyire is nehézkes a határon történő átjárás. Ukrajnából, Szerbiából jelentős munkaerő áramlik az országba, mert akkora az igény. A vállalatok a munkaerő-közvetítőkön keresztül fordulnak ezen piacok felé, hogy ki tudják szolgálni a termelői igényeket. A termelő vállalatok ezen legdrágább, legnagyobb költsége akkor jelentkezik, amikor a megrendeléseiket nem tudják időben teljesíteni - inkább vállalják fel a cégek a toborzáshoz a külföldi foglalkoztatással kapcsolatos extra ráfordításokat.

Miért és milyen platformon lesz a BLUE?

A jelenlegi járványhelyzetben felelős döntésnek kizárólag azt tartjuk, ha online rendezvényt szervezünk. Mind a ZOOM-on, mind pedig a Microsoft Teams-en közvetíteni fogjuk az eseményünket kétszer fél napban, november 19-én 09:00 - 13:00 között, valamint november 20-án 09:00 - 12:30 között. Sokat gondolkodtunk azon, hogy vásároljunk-e egyéb rendezvényszervezői, kiállítói platformot; végül megvizsgálva a környezetet, arra jutottunk, hogy sokkal fontosabb a felhasználói élmény, mint a szponzorok klasszikus megjelenési igényeinek kiszolgálása. A jelenlegi környezetben sok rendezvény fordult a térítésmentes irány felé. A mi rendezvénykoncepciónk fókusza továbbra is a magas szintű szakmai tartalom biztosítása a résztvevők számára, egy minél gördülékenyebb felhasználói élmény garantálása mellett. Ezt kizárólag jól bevált eszközeink fogják biztosítani, nem pedig egy újabb felület, amelyet majd a felhasználóknak még tanulnia és értelmeznie is kell. Hisszük, hogy a rendezvények ereje azok tartalmában rejlik. Ez a rendezvény az ország vezető termelő és retail HR szakembereinek szóló konferencia, amely kizárólag a kékgalléros foglalkoztatásra, munkaerőtoborzásra és erőforrás-menedzsmentre koncentrál.

Mik lesznek a fókusz témák a BLUE-n?

Kikerülhetetlen az egészség témája - ennek megőrzéséről és biztonsági kockázatainak kezeléséről a Richter Gedeon HR igazgatója, Erdei Katalin mondja el ezirányú tapasztalatait és korábban használt, alkalmazott gyakorlatait, valamint a jövőben megjelenő lehetőségeket, megoldásokat. Témánk lesz a robotizáció hatása a rövid távú termelésre és munkaerőigényekre konkrét példán keresztül, mivel ma már Magyarországon is termelői környezetben, munkaerőigényt váltanak ki vele.

Izgalmas előadásra számíthatunk Charles Wassen-től, a Dana ügyvezető igazgatójától, aki a HR-rel kapcsolatos megváltozott elvárásokról osztja meg velünk véleményét.

Emellett megvitatjuk a szakmunkás igényeket és azoknak betöltési nehézségeit, s az ehhez kapcsolódó képzési kihívásokat, különös tekintettel az új felnőttképzési szabályozásra. Több, mint 16 HR vezető osztja meg gondolatait a kékgalléros foglalkoztatással és toborzással kapcsolatban termelői- és retail szektorból.

Kiket várunk a konferenciára?

Várjuk mindazon termelői és bolthálózattal foglalkozó, toborzási HR szakembereket, vezetőket, retail-lánc igazgatókat és termelési vezetőket, akik nap mint nap szenvednek a munkaerőpiac egyenlőtlenségétől, és küzdenek a munkaerőpiac által támasztott kihívásokkal. Mindazokat, akik szeretnének hallani valódi vállalati gyakorlatokat, megoldásokat és esettanulmányokat.