Blog Munkaadóknak

Egyre többször szembesülnek a cégek azzal, hogy noha jól megfizetik a dolgozót, az mégis egy idő után továbbáll a cégtől, ugyanis manapság már a pénz nem elég. Ha a fizetés ellenére embertelenül bánunk a munkavállalóval, akkor ne csodálkozzunk, ha egy idő után beadja a felmondását.

Manapság nagy verseny folyik a munkaerőpiacon a szakképzett, kiváló dolgozókért, csak sokan azt felejtik el, hogy meg is kellene tudni tartani a jó munkaerőt.

Túlhajszoltság

Az egyik leggyakoribb hiba a munkavállalók részéről, hogy a lelkiismeretes dolgozóra minél több feladatot pakolnak, túlórára kényszerítik és így egy idő után túlhajszolják. Ezt a kolléga akár büntetésként is veheti, ráadásul a túlhajszoltság könnyen kiégéshez valamint kudarcélményhez is vezethet. Noha egy ideig lehet kompenzálni pénzzel a többletmunkát, mégis akár egy szabadnap vagy a dolgozó tehermentesítése többet jelenthet a számára.

Munka-magánélet

Emellett fontos, hogy a vállalatok odafigyeljenek a dolgozók munka-magánélet egyensúlyára, ünnepeljék a dolgozók magánéleti sikereit, ill. legyenek megértőek ha a dolgozó nehéz időszakon megy keresztül.

A megbecsülés hiánya

A másik leggyakoribb ok a vezetők részéről, hogy nem ismerik el a dolgozó teljesítményét. Természetesnek veszik, ha valaki jól dolgozik és csak akkor szólnak, ha valami rosszul sikerül, ha hibázik a munkavállaló. A folyamatos negatív visszajelzés csökkenti a dolgozó önbecsülését, motivációját.

Következetesség

Fontos, hogy a vezető következetes legyen, tartsa magát a korábban ígértekhez. Az a vezető, aki csak ígérget és nem tiszteli a saját kötelezettségvállalásait sem, megbízhatatlanná és hiteltelenné válik a dolgozók szemében.

Szabó Diána
Cvonline.hu