Blog Munkaadóknak

ev-vegi-jutalom_150x150Számos cégnél felmerülhet a kérdés, hogy az év végi hajtást követően honoráljuk-e valamilyen jutalommal/bónusszal vagy prémiummal a dolgozóinkat?

Mielőtt erre a kérdésre választ adnánk, érdemes végiggondolni, hogy mi is e két foglalom között a különbség? A hétköznapi szóhasználatban a kettőt gyakran összekeverik, azonban a munkajogban egyértelmű különbségek vannak a kettő között.

„A prémium a teljesítmény-ösztönzés egyik legtipikusabb eszköze. Lényege, hogy a munkáltató az alapbéren felül plusz juttatást fizet a munkavállalónak, ha az előírt teljesítmény követelményt vagy feladatot teljesíti. A prémium lényege tehát, hogy a munkáltató előre meg kell, határozza azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén a dolgozóknak prémium jár. A jutalom szintén lehet a teljesítmény-ösztönzés eszköze, de nem csupán munkateljesítmény alapján adható, hanem a legváltozatosabb okokból, így például a munkáltató jutalmazhatja a pontosságot, a példamutató magaviseletet, vagy adhat jutalmat a cég jó év végi eredményére tekintettel.” (Piac&Profit)

Emellett fontos még az is, hogy az év végi bónusz nem összekeverendő a 13., 14. havi fizetéssel.

Munkáltatóként fontos felmérnünk az ösztönzés, motiválás szükségességét. Ha az anyagiak nem teszik lehetővé, hogy pénzbeli juttatásokat adjunk dolgozóinknak év végén, akkor igyekezzünk megköszönni legalább az egész éves munkájukat. Emellett jelképes ajándékokkal is kedveskedhetünk dolgozóiknak, vagy szervezhetünk, egy céges karácsonyi ünnepséget.

Mik lehetnek év végi jutalmak? Az év végi jutalom mértéke és milyensége, minden cégnél változó. Jutalom lehet például egy vállalati buli, extra bónusz, utalvány, Erzsébet utalvány, pulykapénz, avagy borítékban egy jelképes összeg, vagy egy közös adományozás.
Összegezve tehát fontos a jutalom. Munkáltatóként ösztönözhetjük, motiválhatjuk ezzel a munkavállalóinkat, akik ennek hatására, még inkább megbecsülve érzik majd magukat, és boldogan térnek majd haza a karácsonyi ünnepekre.

Gere Dorottya
HR Tanácsadó

Forrás:
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/premium-vagy-jutalom-mi-a-kulonbseg/
http://hvg.hu/karrier/20101210_ev_vegi_jutalom_cegek_karacsony_premium
http://www.kelko.hu/miert-nem-motival-az-ev-vegi-bonusz/