Blog Munkaadóknak
Az év talán legszebb, ám legellentmondásosabb időszaka köszöntött be december hónappal. Magánemberként tudjuk, mire vágyunk az esztendő végére. Elcsendesülésre, én időre és a jól megérdemelt pihenésre. Tény, hogy csak keveseknek sikerül ezt valóban véghez is vinni, hiszen az ünnepek körülötti felfordulásnak, és a rövid munkahónapnak köszönhetően legtöbbször csak a feladatokat látjuk magunk előtt.

ev_vegi_unneples_az_iroasztal_mogott_440x200

Az év végi hajrá, az örömszerzés, és a szeretet ünnepének hangulata legtöbbünknek mégis ad energiát, amit legtöbbször a munkahelyi közegben is érezhetünk, sőt érdemes is szabadság előtt kihasználnunk. Miután remélhetőleg teljesültek a célkitűzések, a jövő évi kalkulációk is formálódnak szektortól függően érdemes ezt az időszakot a következő esztendő megalapozásaként kihasználni humán oldalon is. Nagyon változó, és természetesen cégprofil függő is, hogy a cég vezetői, a munkavállalók milyen szinten vannak leterhelve az ünnepek környékén. Ettől függően a lehetséges teendők listája is nagyban változhat.

Ami bizonyos, hogy érdemes egyénenként, csoport vagy akár céges szinten is számot vetni az elmúlt 12 hónapról. Kiértékelni, elemezni a korábban kitűzött célokat, és erről tájékoztatni az érintetteket is. Összességében, tehát a pozitív hangulatot és az ünnepi időszakot érdemes motiváló és megalapozó időszakká tenni, az íróasztal mögött is.

Gondoljunk csak bele cégvezetőként, felettesként, csoportfelelősként:

„Mi lehetne ideálisabb időszak a dolgozók egész éves, kemény munkájának megköszönésére?”

„Van-e motiválóbb annál, ha egy felettes egyénenként, akár mindenki előtt kiemeli munkatársai sikereit és megköszöni az előrehaladást?”

„Nem érdemes-e, egy pozitív lezárást követően az esetleges gyengeségeket, negatívumokat személyesen és jövőre irányulóan ebben az időszakban átbeszélni dolgozóinkkal?”

Az nagy hajtást követően, a már „lazább” hangulat jól kihasználható a különböző anonim felmérések kitöltetésére. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy szükséges valódi lépéseket tenni a munkavállalói elégedettségért. Ennek kulcsa, hogy ne csak egy oldalról közelítsük meg a helyzeteket egy szervezeten belül. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már említettük, érdemes előre gondolkodni mi befolyásolja a kollégák jólétét egy vállalatnál.

„Az anyagiakon túl azt találták, hogy leggyakrabban a következő okok vezetnek váltáshoz: nem megfelelő munkafeladat, konfliktusok a főnökkel,személlyel összeegyeztethetetlen szervezeti kultúra, szegényes munkahelyi környezet, vagy a rossz, ellenséges légkör…” Érdemes tehát irányítottan, ezen témakörök mentén kideríteni a nagytöbbség véleményét a szervezeti atmoszféráról.

Ha már a másik oldalról esett szó, nem haszontalan alkalmazottként is tudatosan készülni az utolsó hetekre. Mint tudjuk, egy biciklikölcsönző munkatársai nem ugyanannyi feladattal birkóznak meg a karácsonyi szezonban, mint például egy fejlődő, startup csomagküldő szolgálat tagjai. Előfordulhat, hogy olyan munkamennyiség mellett ér minket az ér vége, hogy mindegy a sorrend, hiszen gond nélkül átcsúszhat minden jövőre. Azért a legtöbb alkalommal a leterheltség folyamatos, és nincs teljes leállás év végén sem. Az elsődleges most is a priorizálás, ami magában foglalhatja még az idei, és a következő hónapokban tervezett feladatok listáját is. Ilyenkor kicsit magunkban is mindannyian végiggondoljuk a történéseket, sikereket, vagy az esetleges bukásokat. Jó hozzáállással tudjuk, hogy egy kevésbé jó visszhangú értekezlet, vagy egy-egy rosszul sikerült üzlet is tovább vihet minket a kitűzött célokhoz, amennyiben időt szánunk annak kiértékelésére. Az esztendő utolsó, néhány hete ebből a szempontból is egy hasznos és tudatos időszak lehet.

Fontos lehet a kollégák ösztönzése, hogy amit még idén megtehetnek „ne halasszák holnapra”. Bizonyos területeken érdemes erre külön motiváló rendszereket kidolgozni, ezzel növelve és egyben kihasználva a felpezsdült hangulatot. A feszített tempó, a folyamatos koncentráció, a túlórák ilyenkor már csak a sugallt alaphangulat miatt is kiemelten megterhelőek lehetnek a munkatársak számára, így érdemes ilyenkor normál szinten tartani az elvárásokat is és kiemelten odafigyelni a kiegyenlített leterheltségre.
A korábban említett lehetőségek munkaadói oldalról szintén adhatnak hasznos elfoglaltságot a kollégáknak, ezzel színesítve az év utolsó munkanapjait.

Jánki Tímea