cvonline.hu

A múlt héten elfogadott jogszabály módosítással lehetővé vált, hogy tanulmányaikat szüneteltető 25 év alatti nappali tagozatos diákok is vállalhassanak legális pénzkereseti lehetőséget biztosító iskolaszövetkezetek szervezésében munkát és gyakornoki feladatokat. Évente 25 ezer diák önálló pénzkeresetét teszi lehetővé az új szabályozás, amely szerint a tanulmányaikat szüneteltető nappali tagozatos hallgatók is élhetnek a többi diákot megillető jogukkal. Vagyis vállalhatnak törvényes, bejelentett diákmunkát, gyakornoki munkát diákszövetkezetek szervezésében.

Csökkenthetők a kapacitásgondok és a bérköltségek is

Az évek óta kapacitáshiánnyal küzdő szektorok nagy létszámú, teljes munkaidőben foglalkoztatható plusz munkaerőhöz jutnak. A passzív féléves hallgatók foglalkoztatásának nincsenek olyan időbeli korlátai, mint az aktív nappali tagozatos hallgatóknak. Azaz tanulmányaik szüneteltetése alatt, teljes munkaidőben is foglalkoztathatóak. Munkavállalásukhoz kapcsolódó toborzás-kiválasztás költségei és feladatai, munkaügyi adminisztráció, hatósági bejelentés, bérszámfejtés sem a megbízó cég gondja és a bérjellegű kiadások is 30-40%-kal alacsonyabbak. Kérjen példaszámítást!

Hiányszakmák forrása

A szakemberhiánnyal küszködő vállalatok pedig szakirányú felsőfokú tanulmányait – pl. mérnök/műszaki, IT, logisztika, pénzügy – átmenetileg szüneteltető hallgatókat vezethet be a szakmai feladatokba és nevelhet ki új szakembereket vállalatuk számára. A passzív féléves hallgatók egy része már BSC szintű végzettséggel rendelkezik, így meg van már a friss szakmai ismeret, amit vállalati környezetben alkalmazhat. Diákszövetkezet szervezésében végzett gyakornoki feladatok esetén sincs betegség, szabadság, fizetett ünnep miatti kiadás. 100% szociális hozzájárulási adókedvezményt is elkönyvelhet, ha iskolaszövetkezet bevonásával foglalkoztatja a hallgatót.

A jelöltnek is előnyös

Többi diáktársához hasonlóan a 25 év alatti passzív félévét töltő hallgatónak nincs vagy kevés a munkatapasztalata, ezáltal az esélyei eddig rosszabbak voltak főállású jelentkezőkkel szemben, amikor munkalehetőségekre pályázott. Ez a kirekesztő korábbi szabályozás a passzív féléves hallgatókat a fekete ill. szürke gazdaság felé terelte. Mostantól bérét hasonlóan az aktív nappali tagozatosokhoz csak 16% szja terheli, így többet kereshet azonos bruttó bér mellett, mint főállásúként tenné. Ugyanakkor a szakmai és pénzügyi biztonságot mind a cég, mind a diák élvezheti, ha a Mind-Diák szövetkezettel együttműködve dolgozik. A diákmunka, gyakornoki programok keretében megszerzett munkatapasztalattal a hallgató jelentős előnyt élvez későbbi pályakezdésekor is.

Tanulmányok szüneteltetésének okai

Egy év eleji felmérésből kiderült, hogy a diákok 47 százaléka anyagi okok miatt kénytelen szüneteltetni a tanulmányait és a szüneteletetés legfontosabb célja a rendszeres pénzkereset. Meglepő, hogy tanulmányi okok miatt a passzív féléves diákoknak csak 25 százaléka szakította meg a tanulást. Korábban a munkát kereső passzívos hallgatók csupán 8 százaléka talált a helyzetének és elvárásainak megfelelő állást. Idén nyártól sokkal kedvezőbb helyzetbe kerülnek.

Használja ki a passzív féléves hallgatókban rejlő szakmai potenciált és anyagi előnyöket! Kérdezze munkatársainkat, hogy az Ön cégénél ez hogyan valósítható meg!

Mind-Diák Szövetkezet

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu