Blog Munkaadóknak
Örökzöld téma a fenti, viszont sokkal fontosabbá vált manapság, mint valaha. Mindenki érzékeli, hogy az elmúlt években nagyon beszűkült a munkaerő piac és óriási harc van a talentumokért. Arról nem is beszélve, hogy a munkavégzés helyszíne mennyire befolyásoló tényezővé vált a bérezés mellett. Vannak bizonyos fizikai munkavállalók, akik Budapesten könnyen pótolhatóak, míg ugyanez a lehetőség vidéken (szó szerint) aranyat ér. Régebben nem okozott problémát a költözés egy- egy jó lehetőség miatt, ma már a metró vonala is jó, ha kedvezően kanyarodik.

Köztudott és állandósult probléma, hogy szakemberekben nincs utánpótlás és ebben a helyzetben sokszor mi toborzók is tanácstalanok vagyunk a cégek rugalmassága hiányában. Adaptálódni kell mindenkinek az új munkaerőviszonyokhoz, a motiválás és a megtartás közös célé kell érjen, hiszen ez vonzza majd az újakat és viszi előre a már ott dolgozókat.

Különböző források és saját tapasztalat szerint is a legtöbben azért mondanak fel, mert nem értékelik kellőképpen a munkájukat, nem kapnak visszajelzést, magas a túlóraszám, rövid a betanulási idő, rosszak a munkakörülmények, valamint nincs fejlődési lehetőség. Ezek az okok körvonalazzák és magukba is foglalják, hogy melyek azok a pontok, amelyeken mindenképp változtatnunk kell, mint munkáltatók.
Mindezek mellett szükséges egy másfajta attitűd. Fontos lenne a személyiség és motiváció orientáltság a tudásorientáltsággal szemben, egészséges szervezeti kultúrát kell megteremtenünk agilis és támogató vezetőkkel, kapcsolatot kell építenünk a generációk között, egyszóval olyan munkahely szükséges, amelyet az ott dolgozók szívesen reklámoznak.

Munkáltatóként érdemes megfogalmaznunk és meg is válaszolnunk néhány kérdést, amennyiben azt szeretnénk, hogy fizikai kollégáink 2019-ben is lojálisak legyenek. Megfelelő a munkavédelem és a munkaruházat? Kellőképp felszereltek vagyunk az eszközök tekintetében? Tisztában vannak dolgozóink a konkrét elvárásokkal? Rendszeres és kiszámítható a munkaidejük? Meghallgatjuk kéréseiket? Mit tudnánk még tenni a családjuk bevonása érdekében? Ugyanúgy kommunikálunk velük, mint az irodán belüli kollégáinkkal, adunk elég visszajelzést?
Ha minden kérdésre igen a válasz, akkor talán nincs is üres pozíciónk, de amennyiben van az alábbi mutatók segítenek a következő lépésben, mert minden pozíció betöltése annak meghirdetésével kezdődik.

allasportalok-latogatottsaga-2018
*Az elmúlt 3 hónap látogatottsága összevetve a versenytársak adataival. Forrás: Similarweb

„ A kiszámíthatatlan és szélsebes változások korszakát éljük, melyben bármelyik vállalat, amely elhatárolja magát alkalmazottaitól és nem hajlandó tartalmas kapcsolatot kialakítani velük, bukásra van ítélve. Azok lesznek sikeresek, amelyek képesek felmérni és kielégíteni a legfontosabb emberi igényeket: a jó kapcsolatok iránti igényt.” (Mark Effron 2004.)

Benedek Adél