Blog Munkaadóknak

Ma már nem túl nagy elvárás, hogy egy álláskereső olyan minőségi és tartalmas videót készítsen, amiben nem csak magát mutatja be, hanem azt is elmondja, miért ő lenne az ideális jelölt egy adott pozícióra. A jövő megoldása, valamint az önéletrajzot és a motivációs levelet már ma is nagyszerűen kiegészítő lehetőség a videó CV. Bemutatjuk az új hiánypótló szolgáltatásunkat.

Önéletrajz és motivációs levél – több évtizede csupán ezt a két dolgot kérik a HR-esek a pályázóktól, pedig ma már egy gyors Google keresés számtalan mintával szolgálhat a felhasználók számára, így nem csoda, ha az egyik bemutatkozó anyag olyan, mint a másik.

Miért kéne folyton ugyanazt a motivációs levelet körbe-körbe olvasgatnod? Hogyan kaphatnál egyedibb képet a jelöltekről? Mivel tudná egy igazán ideális pályázó megkülönböztetni magát a többiektől?

A leírt szavak sokszor már nem elegendőek, hiszen a szakmai tapasztalat és az iskolai végzettség csak általános információkat nyújtanak, a motivációs levelek sokszor csak közhelyeket puffogtatnak, az igazán lényeges dolgokra, vagyis az álláskereső személyiségének megismerésére, a valódi összhatásra legtöbbször egészen az állásinterjúig várni kell.

De mi van, ha már előtte is többet szeretnél tudni?

Valljuk be, az Instagram, a Pintereset és a TikTok korszakában a vizuális megoldások egyre fontosabbak. Bár az önéletrajzhoz csatolt képek legalább vizuális visszacsatolást adnak a jelöltről, továbbra sem segítenek a személyiség megismerésében. Manapság a tartalom és az igényesség nyújthat támpontot a munkáltatónak ezen a téren. Ehhez legközelebb pedig azok a videós megoldások állnak, melyekben már láthatjuk a gesztusait, nonverbális kommunikációját, halljuk a hangját és kicsit részletesebben megismerhetjük a gondolatait.

A okostelefonok korában - korcsoporttól függetlenül - nem túl magas elvárás a munkaadóktól, hogy egy rövid, 1-2 perces anyagot kérjenek a pályázóktól. Kékgalléros és fehérgalléros pozícióknál is igényelhető: egy pénztáros vagy eladó esetében fontos, hogy mennyire kedves és kommunikatív emberrel találkoznak majd a vásárlók, egy menedzseri pozíciónál pedig az a lényeg, hogy mennyire rendezettek a gondolatai, vagy milyen a kisugárzása az adott embernek. Ezeket az információkat pedig érdemes még a személyes találkozás előtt leszűrni, ezzel sok időt és energiát megspórolva.

A Cvonline.hu anyavállalatának egyik menedzsere egyszer úgy nyilatkozott, hogy ő azokat a jelentkezőket szokta felvenni, akikkel szívesen elmenne sörözni, mert az az ember remekül beleillik a csapatba. Ebben sokat segíthet egy videó.

A fenti gondolatmeneten végighaladva és a felmerült kérdésekre megoldást kínálva gondoltuk ki, illetve valósítottuk meg az idén bevezetett termékünket. A videó CV bármelyik álláskereső és munkaadó számára elérhető teljesen díjmentes szolgáltatás.

A munkaadók egy könnyű megoldással már az álláshirdetésben is feltüntethetik, ha videó CV-t (is) igényelnek a pályázóktól. A jelöltek pedig a saját profiljukon keresztül nem csak írásos dokumentumot, hanem videófájlt is feltölthetnek a rendszerbe és tovább küldhetik a cégeknek.

Fontos megjegyezni, hogy ne kérjünk a munkavállalótól nehezen teljesíthető dolgokat egy video CV-ben, mert munkavállalóként sokkal nagyobb kihívás csinálni egy bemutatkozó anyagot, mint azt sokan gondolják a másik oldalon. Kérjünk könnyen megléphető dolgot, ami betekintést ad a személyiségébe, mint pl. „Mesélj a hobbidról röviden!”, így az a munkavállaló dolgát is megkönnyíti és a munkáltatónak is segít.

A Cvonline.hu oldalán hirdető ügyfelek a saját profiljukon keresztül azonnal látják, ha egy pályázó videó CV-t is küldött a jelentkezés során. Ráadásul az önéletrajz adatbázisunkban egy kis ikonnal külön jelöljük, ha valaki videós anyaggal rendelkezik.

Az online állásinterjú a jelen, a videó CV a jövő. Lépjünk előre együtt és térképezzük fel közösen a HR új izgalmas lehetőségeit.