cvonline.hu

hatekonyabb-a-csapat_150x150Általában elmondható, hogy jól meghatározott cél nélkül feleslegesen sok energiát pazarolunk, anélkül, hogy valójában közelebb kerülnénk a tervünk megvalósításához. Bármibe is kezdünk, első lépésként tűzzük ki a célunkat. Ez abban az esetben is nagyon fontos, ha egy munkahely csoportjának teljesítményét szeretnénk fokozni.

Egy munkahelyi csoport számtalan vállalati célból jöhet létre. A legtöbbször a fő szempont természetesen a lehető legmagasabb profit elérése. De hogyan is lehet hatékonyabbá tenni ezt a folyamatot? Cégek HR stratégái ma már egyre gyakrabban hajtanak végre belső szerkezeti átalakításokat, hiszen közismert, hogy a csapatteljesítmény sokszorosan felül tudja múlni az egyén teljesítményét. Csapatban jobban fel lehet osztani részfeladatokat, nagyobb a belső támogató erő, a csoport, annak összetartása révén, megtöbbszörözheti produktivitását.

Elsődleges feladatunk a csoport működésének cél maghatározása, a közös célok megteremtése. A jó vezető képes olyan célt meghatározni a csoport számára, ami minden csoporttag részéről elfogadott és egyben imponáló, elérhető mindannyiuk számára, és amiért nap mint nap érdemes teljesíteniük.

Az alábbiakban található hat olyan módszer, amellyel növelhető a hatékonyság egy munkahelyi csoporton belül:

  1. Vonjuk be a kollégákat a csoport toborzási folyamataiba! Senki nem tudhatja jobban, milyen tudással, készségekkel rendelkező jelölt lehet a legjobb az adott pozícióra, mint azok, akik alapvetően ezt a munkafolyamatot végzik.
  1. Tűzzünk ki reális elképzeléseket és célokat! Tegyük személyessé és személyre szabottá vezetői céljainkat. Mondjuk el egyértelműen, csoportra szabottan, mit akarunk elérni a csoport munkájával, és tudjuk meg, vezetőként hogyan segíthetünk megteremteni a csoport számára szükséges külső feltételeket a hatékonyabb munkavégzés érdekében.
  1. Hozzuk a beosztottak tudtára a "nagy tervet", azaz a vállalati célokat! Értessük meg a vállalati vezetés döntéseinek hátterét. Növeli a hatékonyságot, ha nincsenek átláthatatlan, meg nem értett vállalati célok. A stratégiai célok megosztásával, elfogadtatásával annak részesévé tesszük a csoporttagokat.
  1. Jutalmazzuk a jó teljesítményt! Érdemes világosan díjazni, jutalmazni beosztottjaink kiemelkedő teljesítményét. Ezáltal is fokozhatjuk a vállalat céljáért tett egyéni erőfeszítést.
  1. Jutalmazzuk a középvezetőket! A csoport munkája nem elég hatékony, ha nincs egy olyan csoporttag, aki a kis közösség vezetőjeként belülről vállal felelősséget annak koordinálásáért. Ne feledkezzünk meg a középvezetők munkájának elismeréséről, akik beosztottjaik megfelelő instruálásával hatékonyabb csapatmunkát képesek elérni.
  1. Merjünk kilépni a komfortzónából a célmeghatározás során! Természetesen jó értelemben, de érdemes kicsit feszegetni a dolgozók határait. Hogyan? Semmiképpen sem úgy, hogy azzal több kárt okozzunk, mint hasznot. Találjuk meg a módját, hogyan sarkallhatjuk a csoportunk tagjait valami másra, mint a "jól megszokott". A jól célzott kihívások sikerélményt okoznak a kollégákban, ami markánsan növelheti teljesítményüket, és ösztönözheti őket a régi, jól bevált módszerek helyett újak alkalmazására.

A jól meghatározott cél összességében egy hatékonyabb, a céljai elérése és annak eredményei, sikerei által magabiztosabb, produktívabb közösséget hoz létre. Az egyénre szabott vállalati célok, az abban megvalósítható személyes karrier lehetősége megteremti a vállalat érdekeinek megfelelően pozitív, kihívásokra készen álló munkavállalót.

Hunyor Péter
Senior HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu