cvonline.hu
hogyan-bocsassuk-utjara-a-felmondo-dolgozot_440x200Összetett és sok tényezős esemény egy cég életében, ha egy kolléga a távozás mezejére lép. A vezetők, HR-esek ideális esetben igyekeznek megelőzni az ilyen jellegű változásokat, hiszen különösen egy kulcsember vagy egy többekért felelős személy távozása átmeneti fennakadásokat okozhat a munkanapokban.

Ez rendkívül összetett terület, ami már nem csupán a bérről szól. A megtartás az első munkanaptól kezdődik és a felmondás napjáig, sajnos nagyon nehéz megmondani, kik azok, akiknél a sok befektetett idő, energia és képzés megtérül. A próbaidő alatti változásokról, most nem szólunk, hiszen az ilyen rövid idő alatt meghiúsult együttműködés okait egy külön témában lenne érdemes kifejtenünk. Köztudott, hogy mindkét oldalról születhet a döntés, amiből érdemes tanulságokat és jövőre irányuló következtetéseket levonni. Munkavállalói oldalról is fontos lépések ezek, hiszen befolyásolják a további tapasztalatokat, a szakmai irányt, valamint az elkapkodott váltások, akár rossz irányba is terelhetik a karrier utat.

Ha nagyon objektívan tekintjük egy munkavállaló felmondása „csupán” létszámbeli változást hoz egy cég életében, de ez a valóságban – különösen a jelenlegi munkaerő piaci helyzetben – szinte minden esetben sokkal komolyabb szinten érinti a szervezetet. Általánosan elmondható, hogy egy felmondás esetén a fő cél, a szakmai folyamatok továbbvitele és a munkatársak tehermentesítése. Legtöbb esetben akár a munkavállaló döntése, akár a cég részéről születik a döntés van néhány hét – általában 30 nap – arra, hogy lezárjuk, tisztázzuk, és végül összegezzük az átadandó feladatokat, felelősségi köröket. Szituáció, vállalat és pozíció függő ezek pontos kezelése, de vannak olyan irányelvek, amit érdemes szem előtt tartani:

Korrekt valóságot lefedő bejelentés, úgy, hogy a távozó fél is jelen van. Sok pletykát és kellemetlenséget megelőzhetünk, ha időben nyilvánossá válik.

Elkerülendő a személyeskedés mind négyszemközt, mind szélesebb körben, hiszen nem könnyíti meg a következő heteket, az átadást és terhet tehet a munkatársakra is.

Nemcsak a felmondásnak az azt követő átadási folyamatoknak is legyen nyoma. Ha ezt folyamatában átnézi a felettes, akkor elkerülhető, hogy a következő felelős személy esetleg fontos lépésekről nem szerez tudomást. Ehhez kapcsolódóan az átlagnál is fontosabb az időbeosztás, hiszen a feltételezhető, hogy vannak munkatársak, akik már nem jönnek lázba a munkától az utolsó napokon, vagy akár már fejben az új helyükön időznek.

HR oldalról a legfontosabb lépés az egyre elterjedtebb a kilépő, az ún. exit interjú. Olyan kérdésekre kaphatunk választ egy jól sikerült, nyitott exit interjú során, amire csak nagyon nehezen deríthetnénk fényt. A csapattagok közötti kommunikációról, a vezetőséggel való hatékony együttműködésről, valamint olyan problémás területekre is rávilágíthat, amit később jól vissza lehet forgatni szervezetfejlesztési célokra. A legtöbben azt a hibát vétik el egy kilépő interjúnál, hogy nem határozzák meg a célt és nem teszik világossá a felmondó fél számára, hogy ennek alapvetően objektívnak kell lennie. Egy ilyen beszélgetésnél személyes érzések, tapasztalatok merülnek fel gyakran, ami viszont egy szemszögből megtévesztő lehet. Mindenesetre mindenki értékeli, ha kíváncsiak a véleményére és az exit interjú kiértékelője, amennyiben jól vezette le az interjút és megfelelő kérdéseket tette fel, a szubjektivitás sorai között ki tudja olvasni a céget előrevivő részleteket.

A köszönetnyilvánítás a megfelelő pillanatban kiváló lezárása lehet egy együttműködésnek, amit az adott személyhez illően, akár egy céges logóval ellátott bonbonnal vagy egy képpel is megköszönhetünk. Ez persze függ a körülményektől, de minden munkaviszony időtartama alatt vannak pozitív történések, ismeretségek szövődnek, amit mindkét fél megelégedettségére érdemes hangsúlyozni az utolsó napokon.

„Ne égesd fel magad mögött a hidakat…” – tartja a mondás, ami ennél a témakörnél sokat mondó és mindig érvényes mondás. Ugyanúgy érdemes ez más megközelítésből, céges oldalról is figyelembe venni. A cégek sok energiát fektetnek ún. nevezett munkáltatói márkaépítésbe, aminek az egyik módja az, ha a lehetőségekhez képest emberi módon, támogatással és korrekten vegyenek búcsút az alkalmazottaktól, akikkel előtte akár évekig egy célért dolgoztak.

Rákos Tímea
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu