Blog Munkaadóknak
hogyan-ellenorizzuk-az-interjualany-hitelesseget_440x200Bátran kijelenthetjük, hogy amikor megpályázunk egy állást, akkor a személyes interjú során igyekszünk a legjobb oldalunkat megmutatni, a siker érdekében. Ez nincs másként az interjúalanyaink esetében sem. Persze ez nem feltétlenül jelent hazugságot, vagy szándékos megtévesztést, az emberek legtöbbször csak kicsit ki- vagy átszíneznek egy-egy eseményt, felnagyítanak egy általuk megnevezett kompetenciájukat, vagy sikerüket.

Partnereink, akik hozzánk fordulnak tanácsért, illetve segítségért, sokszor félnek attól, hogy nem lehet előre megjósolni egy- két interjú alapján a jelölt beválását. Ez igaz is, meg nem is.

Azt elmondhatjuk, hogy mivel az emberi viselkedés- és motivációs rendszer nagyon összetett, 100%-os módszer, trükk, vagy kérdés nincs arra, hogy az előttünk ülő embert 1-2 óra alatt behatóan megismerjük. Azonban több dolgot tehetünk, hogy viszonylag pontos, reális képet kapjunk az előttünk ülőről.

Erre többféle technika van, amit érdemes is használni függően a pozíció „súlyától” külön- külön, vagy akár együttesen:

Haladjunk az egyszerű, objektív módszerektől a komplexebbek felé- a teljesség igénye nélkül:

1. A végzettségek meglétét, egyszerűen, az okmányok bekérésével ellenőrizhetjük.

2. Gyakori a nyelvtudás és a számítógépes ismeretek feltupírozása is. Ezt viszonylag egyszerű ellenőrizni: írásbeli és szóbeli teszteket is alkalmazhatunk. Legcélravezetőbb olyan feladatot, szituációt modellezni, amiben lehet már tapasztalata az adott illetőnek, vagy szükség lesz a leendő munkakörében, amennyiben ennek tudása alapfeltétele a belépésnek!

3. Egyszerű, objektív bár időigényes módszer és kutatómunkát is igényel: az, ha (nem feltétlenül a megadott referenciákon haladva) felkeresünk néhány céget, ahol dolgozott az illető és megpróbálunk tapasztalatokat, véleményt begyűjteni az ottani vezetőtől, munkatársaktól.

4. Alkalmazhatunk teszteket (személyiség, motivációs, logikai) is. Ennek nagy előnye, hogy rövid idő alatt sokkal nagyobb és szélesebb körű információra teszünk szert. Azonban fontos, ha a teszteket sem kezeljük mindenhatóként, ha alkalmazzuk, igyekezzünk kombinált teszteket, illetve tesztcsomagokat használni, így reálisabb képet kaphatunk. Illetve semmiképp nem javasolt ezt legelső körben, szűrőként használni, hiszen így értékes jelöltektől eshetünk el, inkább, mint kiegészítésre gondoljunk erre a technikára.

5. A személyes interjú minden kiválasztási folyamat részét képzi. Ez is lehet egy hatékony eszköz, amennyiben betartjuk az alábbiakat.
Előkészítés, felkészülés, a figyelem tudatos irányítása, strukturáltság, mind- mind fontos tényezők, hogy meg tudjuk őrizni objektivitásunkat.

a. Teremtsünk oldott légkört, így sokkal nagyobb esélye van, hogy bizalmat szavaz nekünk a jelölt és mer sokkal őszintébb lenni!

b. Használjunk viselkedésalapú kérdezéstechnikát: hiszen a múltbeli viselkedés a legpontosabb előrejelzője annak, hogy valaki a jövőben egy hasonló szituációt hogyan fog kezelni, hiszen helyzetről helyzetre nagyon gyakran tanult sémáinkhoz, jól bevált megoldásainkhoz nyúlunk vissza. Ez persze akkor működik jól, ha előre kiválasztottuk azokat a pozíció szempontjából fontos kompetenciákat, melyek létére igyekszünk bizonyítékokat gyűjteni.

c. Igyekezzünk összehasonlíthatóvá tenni a jelölteket: legyenek olyan szakmai kérdések, amiket mindenkinek felteszünk!

d. Kevés olyan kérdést tegyünk fel, amire könnyű felkészülni, hogy ne betanult, udvarias, szépen megfogalmazott panelmondatokat kapjunk válaszként.

Akkor nevezhetünk sikeresnek egy kiválasztási folyamatot és az interjút, ha úgy érezzük a lehető legtöbb és legrelevánsabb információt megtudtuk a jelöltről. Nem csak egy beszélgetés volt, ami alapján benyomásokat szereztünk, hanem konkrétumokat tudtunk meg, ami alapjául szolgál ahhoz, hogy nőjön bizonyosságunk a választást illetően!

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó