cvonline.hu

Az ősszel általában megélénkülnek az interjúk, megnő az új munkaerő iránti igény. Emellett elkezdődnek az állásbörzék, tehát a toborzás kiválasztást végző szakemberek számára egy kiemelt időszak következik, ami kiemelt megterheléssel is jár. Az egymást követő interjúk, és az állásbörzéken résztvevő jelöltáradat megkívánja a fókuszált figyelmet, a gondos adatgyűjtést, így elkerülhetővé válik az információvesztés, a töménytelen mennyiségű információ összefolyása, illetve a személyes benyomások, a sztereotípiák túlzottan érvényesülő torzító hatása.

Hogyan készüljünk fel?

1.  Készítsünk feljegyzéseket!

Az interjúkra érdemes egy néhány kérdésből álló sablont összeállítani, még akkor is, ha gyakorlott szakemberek vagyunk, hiszen egyfelől jó iránytű számunkra, másfelől a meghallgatások után segíti a jelöltek összehasonlítását, rangsorolását. Amikor a HR szakember az interjút tartja, hajlamos úgy érezni, hogy nincs szüksége jegyzetekre, megjegyezte a lényegi információkat, azonban az egymást követő, különböző pályázók meghallgatása után már keverednek az információk és sokkal inkább előtérbe kerülnek a saját sztereotípiáink, a benyomások szerinti ítélés: sokkal inkább hajlamosak vagyunk az első benyomás, a külső megjelenés, a kirívó információk alapján, mintegy egyszerűsíteni a hallottakat. Ez alapvető emberi tulajdonság, ami segíti a világban való tájékozódásunkat, azonban gyengítheti döntésünk megalapozottságát és a valóban legalkalmasabb jelölt megtalálásának esélyét. Az általunk összeállított, pozícióra elkészített kérdéssor alapján, sokkal nagyobb valószínűséggel tudjuk majd felidézni az egyes jelöltekkel történt találkozásokat, illetve látva az összképet, hamarabb szemet szúrnak a betanult panelmondatok, illetve az ellentmondásos információk.

2.  Emeljük ki a főbb tulajdonságokat!

Igyekezzünk szituatív kérdéseket is feltenni, az így nyilvánvalóvá vált kompetenciákat összegyűjteni, illetve fontos, hogy a kérdések ne csak a jó tulajdonságok feltérképezésére irányuljanak, fedjük fel a fejlesztendő területeket is, és ezeket a negatívumokat is jegyezzük fel!

3.  Semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül a jelölt által bennünk generálódott érzelmeket!

A beszélgetés végeztével, a jelölt kikísérése után mindenképp érdemes felvezetni a pályázó lapjára azokat a személyes benyomásokat, amit érzünk, hiszen ez fontos kiegészítője az elhangzott tartami résznek.

4.  Állítsunk rangsort!

Állítsuk fel a rangsort először a kérdések fajsúlya szerint, majd ezek alapján a jelöltek között is. A szimpátia nyilván fontos tényező lesz a választás során, de ha a fentiek szerint járunk el, megnyugodva konstatálhatjuk, hogy nem ez a fő érv a választott személy mellett!

5. Dolgozzunk előre!

Mindig érdemes a jövőre is gondolni, ezért érdemes feljegyezni, hogy miben gondolkodnak azok a személyek, akikkel jelen esetben nem történt továbblépés, hol képzelik el magukat néhány év múlva, mi az a terület, ami felé orientálódni szeretnének, vagy már el is kezdtek. Amennyiben kifejezetten motivált, szakmailag kompetens embert ismertünk meg, egy későbbi megkeresésnél újra felvehetjük vele a kapcsolatot, egy számára releváns pozíció kapcsán, így lerövidítve akár egy hosszú kiválasztási procedúrát!

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu