cvonline.hu

A kiválasztás sokszor hosszú, többlépcsős, idő- és energiaigényes folyamat, mely ideális esetben új munkatárs felvételével végződik. Azonban fontos és nem elhanyagolható része az utómunka, mely során az összes, az aktuális pozíció kapcsán velünk kapcsolatba lépőt értesítünk döntésünkről.

Bár sokszor lehetetlen minden egyes pályázónak személyre szabott visszajelzést adni, és esetleg a sokszor tengernyi feladatunk között időpocsékolásnak tartjuk, azonban ha tehetjük, törekedjünk az általános, semmitmondó általános visszajelzések helyett konkrét tanácsokkal, javaslatokkal szolgálni.

A leggyakoribb visszajelzés- fajták a következők:

1. Ezúttal nem Önre esett a választás

Ez a visszajelzés semmiféle konkrétumot nem tartalmaz az egyes jelölteknek, ezt a következő esetekben alkalmazzuk:

Ezzel a levéllel azt érjük el, hogy bár nem lesz kielégítő a tájékoztatás a jelölt számára, de értékelni fogja korrektségünk, hogy nemleges válasz esetén is értesítjük, hiszen a legtöbb cég ezt nem teszi meg. Ráadásul pozitív hangzata van a fenti mondatnak, mivel az ezúttal szóval nem zárjuk ki a jövőbeni lehetőségeket, így emlékeztetjük a jelentkezőt, hogy továbbra is képezze magát, illetve jelentkezzen hozzánk, amennyiben számára testhez álló hirdetést talál.

2. Egy tapasztaltabb jelöltre esett a választás

Ezt főképp juniorabb pozíciók esetén alkalmazzuk, hiszen igen érdekes, amikor egy 15 éves releváns tapasztalattal rendelkező szakember kap ilyen visszajelzést. Viszont pár éves tapasztalattal kiírt hirdetés esetén ez a magyarázat megállhatja a helyét. Általános ugyanis, hogy a jelöltek összehasonlítják egymást, elgondolkoznak azon, hogy ’Mivel tudhatott többet nálam az a jelölt, akit felvettek?’. Elég frusztráló számukra, ha például 3 éves tapasztalatot várunk el tőlük, ráadásul ők meg is felelnek ennek a kitételnek, amikor azonban ezt a visszajelzést olvassák, azt gondolhatják, hogy például egy 6 éves tapasztalattal rendelkezővel szemben maradtak úgymond alul, ez már kevésbé érinti őket rosszul.

3. Megváltozott a munkakör természete

Előfordul sokszor, hogy több olyan pályázó is jelentkezik, aki megfelelne a munkára. Ilyenkor biztossá kell tenni számukra, hogy nem hibáztak, viszont finoman utalhatunk rá, hogy segíthet az álláskeresésben, ha néhány készséget továbbfejlesztenek. A tapasztalattal szemben ez egy jó lehetőség arra, hogy kifejtsük, miért volt jobb a másik jelentkező. Például, ha olyasvalakit kerestünk, aki nagyon jó kommunikációs készséggel rendelkezik (mint ahogyan a visszautasított jelöltünk is), ugyanakkor, akit végül felvettünk, annak mindez két idegen nyelven is megvan. Ettől a plusztól módosítottuk időközben a munkakör szerepét. Így biztosítjuk a visszautasított jelöltet, hogy nem hibázott az interjú során, és egyben finoman utalunk rá, hogy ő is fejleszthetné az idegen nyelvtudását.

4. A keresést egy időre leállítottuk

Sokszor előfordul, főképp, ha egy bonyolultabb, összetettebb pozícióra keresünk szakembert, hogy a kiválasztási folyamat során alakul a kiírt profil, vagy mert nem találnak megfelelő pályázót, vagy vezetői döntés során változik a prioritás. Így az is megtörténhet, hogy nem történik felvétel, mert inkább szétosztják a feladatokat a meglévő munkatársak között, vagy valakinek ezzel előrelépést kínálva, belülről töltik fel a munkakört. Ilyenkor érdemes őszintén, természetesen a belső folyamatokat nem feltárva megírni a pályázónak, hogy leállítottuk a keresést és/ vagy belülről töltöttük fel az adott pozíciót. Ilyenkor a jelölt először esetleg felháborodhat, hogy akkor miért írtuk ki a hirdetést, de aztán értékelheti is,hogy bizalmába fogadtuk és nem azért kap elutasítást mert nem megfelelő.

A visszautasítás soha nem kellemes feladat egyik félnek sem, azonban a jelentkezők inkább szeretik tudni a biztos rosszat, mint bizonytalanságban lenni. Az állást kereső személyek nagy többsége bizonytalan, sokszor kilátástalan helyzetben érzi magát és az idő előrehaladtával folyamatosan csökkenhet önbizalmuk is. E kis figyelmességgel amellett, hogy új lendületet adunk a jelöltnek, elérjük, hogy pozitívan beszéljen cégünkről ismeretségi körében, illetve - jó kvalitásokkal bíró jelölt esetén- a jövőben új munkaerőigény esetén bízhatunk abban, hogy felkeresésünk pozitív viszonyulással, ajánlással és akár mellettünk való elköteleződéssel is járhat majd.

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu