Blog Munkaadóknak

A toborzási szakemberek pozíciójukból adódóan számos stressznek és szorongásnak vannak kitéve.  Jelen cikkünkben az Undercoverrecruiter segítségével feltérképezzük a feszültséget okozható pontokat és próbálunk megoldást találni, mellyel leküzdhetőek és megelőzhetőek.

A toborzás egy hálás és jövedelmező pozíció tud lenni, amely legtöbbször kárpótolja a szakembereket a sok túlóráért és stresszes időszakért. A bónuszok, jutalmak és maga a státusz is azt sugallja, hogy elég magas a kompenzáció az okozott lelki, akár egészségügyi kárral szemben.

Melyek lehetnek stressz-források?

Íróasztal: egy feladatokkal tele lévő íróasztal már maga a stressz forrás – tele célokkal, KPI-okkal, pénzügyi célokkal, toborzási hívásokkal és új szerződésekkel. A napi célok teljesítése sok emberben állandó feszültséget generál. Holott, az úgynevezett targetek vagy teljesítési célok nélkül lehetetlen mérni a toborzási szakemberek munkáját. Ez a feszültségi pont ezért szükséges a sikerhez.

Csapat/Környezet: a toborzás egy nagyon versenyképes munkakör, mind a vállalaton kívüli többi toborzóval, mind pedig a vállalaton belüli munkatársakkal egy egészséges versenyre ösztönöz. Azonban fontos, hogy a HR-es munkatársak között legyen együttműködésre való hajlandóság és csapatjáték is. Ezek hiánya a vállalaton belüli titkolózást, az információk elhallgatását eredményezheti, ami idővel csökkenti a vállalat működésének hatékonyságát, a vállalati morált és elősegítheti a vállalati kultúra összeomlását.

Vezetőség/Management: azokat a kultúrákat, ahol a vezetői szerepeket részesítik előnyben és jutalmazzák, sokszor autokrata és antipatikus vezetők irányítják, akiknek a vezetési stílusa gyakran válik elviselhetetlenné.

Ügyfelek: Álláskeresők és ügyfelek. Az emberek kiszámíthatatlanok, ezért sokszor megváltoztatják a véleményüket, követelményeiket, nem hívnak vissza, elfogadnak egy másik ajánlatot, utólag tárgyalnak… és még sorolhatnánk. Talán ez jelenti a legnagyobb stressz forrást, ez az, amit nem tudunk kontrollálni, tőlünk független.

Hogyan vehetjük észre, hogy többet stresszelünk vagy idegesebbek vagyunk az elfogadható, vagy az úgymond normálisnak tekinthető szinttől? Vannak olyan jelek, amelyek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy meg kell állnunk és változatnunk kell. A szorongás fizikai tüneteket is okozhat, mint például:

A stressz is okoz fizikai tüneteket, amelyekre érdemes figyelni:

Hogyan nézzünk szembe a stresszel?

Szabó Diána
Cvonline.hu