cvonline.hu

hogyan-koszontsuk-az-uj-munkavallalot_150x150Minden munkavállaló számára nehézséget, legtöbbször izgalmat okoz az első nap az újdonsült munkahelyen. Epekedve várva, hogy milyenek lesznek az új munkatársak, milyen lesz a munkafolyamat, vajon azt kapjuk-e, amire számítunk?

Fontos, hogy munkavállalóként nyitottak legyünk az új környezetre, hiszen nem csak a munkáltatónak, de az új kollégának is befogadónak kell lennie a többiekkel szemben. Ezt a befogadást munkáltatóként segíthetjük, támogathatjuk.

Az új munkatárs első napján a legelső és legfontosabb lépés, a bemutatkozás. Kölcsönös figyelemmel kísérve, ne csak az új kolléga, hanem a régi kollégák is mutatkozzanak be, egy két mondattal ismertessék magukat. Manapság a legtöbb munkahelyen elterjedt a „welcome csomag” adása. Ez magába foglalja, a cég kis ajándékcsomagját, mellyel köszöntik az új munkavállalót. Legtöbbször ezek a cég lógójával ellátott, tollak, határidőnaplók, bögrék, mappák, és egyéb tárgyak, melyek a kreativitásnak nem szabnak határt.

ÉRDEKES: Betanítás kontra mélyvíz

Ezt követően kerül bemutatásra a munkakörnyezet, ahol majd az új munkavállaló dolgozni fog. Ilyenkor célszerű nem csak a közvetlen munkaterületét bemutatni, hanem az adott hely többi szegmensét is. Konyhát, mosdókat, tárgyalókat, dohányzók esetében pedig, az erre kijelölt helységeket. Ne habozzunk megkérni valakit, vagy ajánljuk fel segítségünket a körbevezetésére.

Nem minden munkahelyről mondható el, de egyre népszerűbb a titkos, elvonulásra alkalmas helységek kialakítása. Ilyenek lehetnek a masszázs szobák, pihenő szobák, esetlegesen a játékoknak kialakított helységek. Billiárd, vagy csocsó terem. Illetve család barát munkahelyeknél kialakított óvodák- kisgyermek megőrzök is lehetnek ilyen elvonulást, kikapcsolást nyújtó helységek. Ezeket legtöbbször büszkeséggel mutatják meg a kollégák az újdonsült munkavállalóknak. Vezessük körbe őket, és tárjuk fel számukra ezeknek jogszerű használatát.

Köszönthetjük közös ebéddel az új munkatársunkat. A legtöbb munkahelyen elterjedt a közös ebéd hagyománya. Ez kikapcsolódást nyújt a munkavállalóknak. Ilyenkor kiszakadhatnak a munkából, egy kis időre. Nem csak kellemes légkörben ebédelhetnek, de az is pozitívum, hogy nem egyedül az asztalnál ülve kell megebédelniük. Az ebéd lehet egy kis kifőzdében, vagy a munkahelyi konyhatérben is akár, lényeg, hogy együtt. Invitáljuk hát munkatársunkat egy közös ebédre.

Összességében, mind a két félnek fontos az elfogadás. Fogadjuk munkatársunkat figyelemmel, elfogadással, és érdeklődéssel egyaránt. Legyünk nyitottak, türelmesek és segítőkészek, az első héten kifejezetten, de utána se lankadjon a lelkesedésünk. Mindannyian voltunk ilyen helyzetben, hogy egy új környezetbe kerültünk bele, így még inkább legyünk elfogadóak.

Gere Dorottya
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu