Blog Munkaadóknak

gyes-gyed-szamitasa-2017_150x150A legtöbb munkahelyen előfordul, hogy azért kell új munkatársat toborozni, mert a meglévő kolléga gyermeket vár és szülési szabadságra megy. Ilyen esetekre érdemes tisztában lenni azzal, hogy miből tevődik össze a GYES, a GYED, hogy kellőképp tudjuk tájékoztatni a távozó kolléganőt a lehetőségekről.

Cikkünkben a főbb támogatásokra vonatkozó információkat gyűjtöttük össze.

CSED

Elsőként a csecsemőgondozási díjról (CSED) érdemes szót ejtenünk, vagy korábbi nevén terhességi gyermekágyi segély, azaz TGYÁS.

Ahhoz, hogy a dolgozó  igényelni tudja ezt a fajta támogatást az szükséges, hogy a szülést megelőző 2 évben legalább 365 ledolgozott munkanappal rendelkezzen. A CSED összege a napi átlagkereset 70 százaléka, mely összesen 168 napra jár és már a szülést megelőző 28 nappal folyósítható. Ennek lejárta után igényelhető a GYED.

GYED

A GYED, vagyis a gyermekgondozási díj igénylésének feltétele szintén a terhességet megelőző 2 évben ledolgozott - legalább - 365 nap. Ennek a díjnak az összege a keresett bér alapján számítható ki úgy, hogy az előző év napi átlagkeresetének vesszük a 70 százalékát. Fontos azonban, hogy ez az összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 70 százalékát, azaz a GYED összege maximum havi 178 500 forint lehet. A GYED folyósítása a CSED lejártát követően a gyermek 2 éves koráig jár, ikergyermekek esetén további 1 évig.

GYED Extra

Újdonság, hogy amennyiben az anyuka már a gyermek féléves kora után vissza szeretne jönni dolgozni, akkor korlátozás nélkül megteheti és ugyanúgy jár neki továbbra is a GYED, illetve a GYES. Két gyermek esetén a kétszeres, három gyermek esetén pedig háromszoros összeg jár.

GYES

A GYES, vagyis a gyermekgondozási segély alanyi jogon jár, így a gyermek születésétől 3 éves koráig jár a szülőknek. Az összege 28 500 forint, melyből 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra.