cvonline.hu

Míg az álláskeresők számára az állásinterjú kifejezésre keresve számos karrier tanácsot olvashatunk, addig a munkaadóknak nyújtott javaslatokat, ötleteket, toborzási módszereket csak elenyésző számban találunk az interneten.  Ma már minden sikeres cégvezetőnek képeznie kell magát toborzás és kiválasztás témában, hiszen egy kevésbé felkészült pályázó is megtanulja a szakemberek javaslataival felvértezve jól eladni magát, különösen akkor, ha nincs a cégben HR-es.

Megfelelő felvételi módszer hiányában pedig előfordulhat, hogy félig motivált, alulteljesítő munkatársakat sikerül alkalmazni.

Munkakörelemzés és munkaköri követelményprofil

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb munkatársat elsőként meg kell határoznunk a munkakört illető legfontosabb jellemzőket, azaz a szervezeti viszonyokat, egzakt feladatokat és a hozzá kapcsolt felelősséget és korlátokat, valamint a munkaköri követelményeket. Ennek eredményeképpen jön létre a munkaköri leírás, amely mind a beosztott, mind a vezető számára pontos információval szolgál a munkavégzés kereteit illetően.

Ha létrehoztuk a munkaköri leírást ideális, ha végiggondoljuk, melyek azok a tényezők, amelyekre a pozíció betöltéséhez a leendő munkavállalónak szüksége van, vagyis a munkaköri követelményprofil meghatározása. Ez pedig nem más, mint a szakmai képzettség és személyiségbeli követelmények meghatározása, amelyek egy munkakör betöltésének feltételei.

Az álláshirdetés

Amint rendelkezünk a pontos elképzeléssel, hogy kit is keresünk, elérkeztünk a toborzási folyamat első lépcsőjéhez, azaz kezdődhet az álláshirdetés megírása. Amennyiben meghatároztuk az említett szempontokat és követelményeket a munkaköri leírásban, a hirdetés könnyedén összeáll, hiszen a feladatokkal és az elvárásokkal már tisztában vagyunk.

Sajnos itt rögtön el is rontják a legtöbben. Tapasztalatom szerint ennek egyik lehetséges oka, hogy a fenti lépések kimaradnak, vagy a sietség következtében emlékezetből  írnak pár kritériumot és feladatot. Ezek a hibák azonban növelhetik a költségeinket és  rabolhatják – az amúgy is kevés - időnket.

Természetesen, ha szánunk időt a tervezésre, akkor a fenti hiba elkerülhető. Ha nincs rá kapacitásunk vagy bizonytalanok vagyunk, kérjünk bátran segítséget!

A Cvonline.hu munkatársai segítenek Önnek a hirdetések szövegét is átnézni, megfogalmazni, hogy az vonzó legyen a pályázók számára!

A toborzás és a kiválasztás

Az új munkaerő megtalálása kihívás a legtöbb cégvezető számára. Előfordulhat, hogy alig jelentkezik néhány pályázat az álláshirdetésre vagy épp ellenkezőleg, megannyi egyformán gyenge önéletrajz érkezik és a kiválasztás egy sokáig tartó, elhúzódó és időigényes folyamattá válik.

Ebben segítséget nyújthat az adatbázis hozzáférés vagy a Top 10 legrelevánsabb jelölt szolgáltatásunk!

A kiválasztási folyamat leginkább idő és energiaigényes része: az előszűrés

Attól függően, hogy rendelkezik-e annyi kapacitással és energiával, hogy a pályázókat előzetesen előszűrje, a jelentkezők önéletrajzát és motivációs leveleit átolvassa, felmerülő kérdéseikre válaszolva a különböző készséget vagy képességet felmérő tesztekkel megvizsgálja ez is pontos tervezést igényel és rendszerint még ez sem elegendő a jó döntéshez.

A tesztek kiértékelése után - összevetve a motivációs levéllel és az önéletrajzzal - kerülhet sor a személyes interjúra. Amennyiben nincs tapasztalata az interjúzásban, de szeretné elkerülni a kellemetlen helyzeteket és hatékonyan a motivációt ténylegesen feltérképezve szeretne objektív válaszokhoz jutni alkalmazza az alábbiakat!

A személyes interjú:

Az interjúknak is optimális esetben van egy íve.  A kérdéseket előzetesen írjuk össze, hiszen az interjúra szánt időnknek az a célja, hogy megtudjuk a számunkra fontos információkat a pályázó alkalmasságát, kompetenciáját illetően. Kérdéstölcsérnek nevezzük, amikor egy kényelmes, de munkahelyi jellegű beszélgetést nyitott kérdésekkel irányítva jutunk el a zárt kérdések felé.

Az állásinterjú során mindenki kicsit másnak mutatja magát, hiszen ez többnyire nem egy gyakori élethelyzet és a pályázó úgy érzi, hogy meg kell felelnie, ennek érdekében esetleg füllenthet. Ennek a kockázatnak csökkentése érdekében az az ideális, ha a kérdéseink a tulajdonságokra, viselkedési szempontokra irányulnak, a munka tényeleges igényein alapulnak. Olyan területekre szükséges koncentrálni, amelyet fel szeretnénk tárni, és a feladatra vonatkoznak melynek érdekében bizonyos mélységig „szondázni” szükséges.

Fontos, hogy ezt végig egy-egy megerősítő bólintással vagy visszacsatolásként mondatba foglalva ismételjük meg interjúalanyuk válaszát, ezzel biztosítjuk őt arról, hogy figyelünk rá és tovább oldjuk a beszélgetést. Ezáltal növeljük a bizalmát és akár extra információhoz is juthatunk. Másfelől így nem lesz kihallgatás jellege, mert ebben az esetben ellenszenvet váltunk ki a pályázóból és még inkább bezárkózhat, az interjúnk pedig nem lesz eredményes.

Az értékelés

A személyes interjú során célszerű a jelölt válaszait felírni, a fontosabb információkat lejegyzetelni, hiszen lehetséges, hogy ha több jelöltet hallgatunk meg, idővel nem fogunk emlékezni rá.  A hatékonyság érdekében érdemes az interjú után fél órát szentelni magunknak, hogy a jelöltről a benyomásainkat objektíven is leírjuk.

PreSelector szolgáltatás

Lényeges feltétele az állásinterjúnak az, hogy szakmailag felkészült, tapasztalattal rendelkező személy vezesse a folyamatot. Sajnos van olyan tapasztalat is, hogy kezdő, esetenként humánpolitikai felkészültséggel nem rendelkező munkatársra bízzák ezt a feladatot. Súlyozni kell! A felvételi beszélgetés fontos a pályázónak, ugyanakkor az alkalmazó szervezetnek is, hogy az adott feladatra, munkakörre a jelöltek sorából a legalkalmasabb kiválasztás történjék.

Amennyiben úgy érzi nincs elegendő kapacitása az előszűrésre, a tesztelésekre, vagy az első körös interjúzásra, vegye igénybe PreSelector szolgáltatásunkat, ajánlatért forduljon hozzánk bizalommal!

Nagy Tamara
HR Tanácsadó

 

 

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu