cvonline.hu

Nagy verseny folyik az igazán tehetségek jelöltekért. Ezért is esik nekünk annyira rosszul, ha egy rövid idő elteltével továbblép a kiemelkedő kompetenciákkal bíró munkavállaló és egy másik cég alkalmazásában kamatoztatja tudását.

Egy tehetség esetében már nem csak azt jelenti a toborzás, hogy megtalálni és alkalmazni a megfelelő embert a megfelelő munkakörre, hanem meg kell bizonyosodni róla, hogy alkalmasak, elégedettek és elszántak a vállalat missziója és víziója iránt, hogy aztán idővel elkötelezett munkavállalókká váljanak.

Az elkötelezett munkavállalók számára a munka nem csupán egy hely, ahol dolgoznak, hanem ahol célok mentén tudják kiteljesíteni a szakmai tudásukat és önmagukat. Ehhez fontos, hogy személyre szabott, célzott elköteleződési taktikát alakítsunk ki, amellyel egyénileg motiváljuk a munkavállalókat annak érdekében, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. A RecruitingDaily cikkéből kölcsönöztünk néhány jó tanácsot ehhez:

1. Tisztánlátás

Az egyik nyilvánvaló hiány a szervezetek felől, hogy sokszor képtelenek egyértelműen megfogalmazni a teljesítési célokat és a konkrét feladatokat az egyes munkavállalóknak, helyette különböző leírásokra, soft skillek meglétére vagy szubjektív eredményekre támaszkodnak, amelyek nem tükrözik, hogy ténylegesen mit kellene elérnie a dolgozónak.

A munkavállalóknak szükségük van arra, hogy tisztán lássák, hogy mivel járulnak hozzá a vállalat eredményességéhez. Azok a munkavállalók, akik ezzel tisztában vannak és elkötelezettek 20%-kal eredményesebbek a társaiknál.

2. A teljesítmény több mint egy folyamat

Számos munkáltató számára kényelmetlen visszajelzést adni a dolgozók számára, ezért gyakran csak formális úton kerül rá sor, akkor is a legtöbbször a HR-sek kezdeményezésére.

Noha ezek a hivatalos teljesítményértékelések is fontosak, azonban ugyanolyan fontos lenne, hogy egyensúlyban legyenek a nem hivatalos, beszélgetések során kapott visszajelzésekkel annak érdekében, hogy rendszeres és konstruktív visszajelzéseket kapjanak a munkavállalók.

A visszajelzések alapvető fontosságúak azért, hogy a munkavállalók valóban megértsék és ki tudják használni a fejlődési lehetőségeiket, tisztában legyenek személyes erősségeikkel és a fejlesztendő területeikkel.

3. Pozitívumok hangsúlyozása

A teljesítményértékeléseknek és egyéb visszajelzéseket nem szabad kizárólag akként kezelnünk, hogy miben szorul még fejlődésre az alkalmazott, hanem folyamatosan el kell ismernünk és ünnepelnünk azokat a képességeit, készségeit melyekkel hozzájárul az egyéni és csoportos munkához.  Építsük be a vállalati kultúrába az elismerést is, hogy a munkavállaló ne csak úgy érezze, hogy folyamatosan csak a fejlesztendő területekre koncentrálunk, hanem értékeljük a sikereit is.

4. Átláthatóság

Amíg a teljesítmény alapú kompenzáció hosszú távon működőképes, addig a dolgozói elkötelezettséget nem lehet egyedül pénzzel elérni. Az elköteleződés azon belső érzésekből alakul ki, amikor a munkavállaló úgy érzi, hogy értékelik és tisztelik és viszonozzák a munka iránti folyamatosan elköteleződését és termelékenységét.

5. A kísérletezés kulcsfontosságú a tapasztalatszerzéshez

A mai dolgozók nem akarják, hogy beskatulyázzák őket, vagy úgy érezzék, hogy mindenképp tovább kell lépniük egy másik munkahelyre, ha fejlődni szeretnének. Ha nem adjunk meg a lehetőséget a dolgozóknak, hogy fejlesszék magukat – akár képzésekkel, előmeneteli lehetőséggel, stb. – akkor nagy eséllyel keresnek új munkahelyet.

Amikor a visszatartásra kerülne a sor, kulcsfontosságú, hogy megértsük és ismerjük a dolgozók karriercéljait, szakmai célkitűzéseit annak érdekében, hogy olyan lehetőséget tudjunk felkínálni számukra, amelyek illeszkednek a hosszú távú céljaikhoz.

A kiemelkedő tehetségeket az új kihívások és a folyamatos fejlődési lehetőség motiválja, hiszen senki nem akar egy monoton, unalmas, vagy túlzottan bürokratikus vállalati kultúrában dolgozni.

Szabó Diána
Cvonline.hu

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu