Blog Munkaadóknak

Kétség sem férhet hozzá, hogy a napsütéses, élményekkel teli szabadnapok után a munkavállalók számára az egyik legnagyobb „kihívás” a dolgos hétköznapokba való visszatérés.

Íme 6 HASZNOS TIPP, hogyan serkentheted a munkahelyi motivációt a nyári szabadságolások után:

A munkába állást követően biztosíts az alkalmazottaknak 1-2 napot arra, hogy rendezhessék a gondolataikat, beszélgethessenek a kollégákkal a nyári élményekről, kényelmesen berendezkedhessenek saját helyükön az irodában és hogy felzárkózzanak az elvégzendő feladatokhoz.

Minden dolgozó számára pozitív hozadékkal bír és motiválóan hat, hogyha azt érzi, fontosak a munkáltató számára a gondolatai, meglátásai, és hogy foglalkoznak azzal, hogyan érzi magát a munkahelyén és milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodott. Egy pár perces személyes beszélgetésben érdemes lehet arra is kitérni, hogy mit gondol a munkavállaló arról, hogyan lehetne őt a munkavégzésében a leghatékonyabban motiválni, mivel tudjuk őt segíteni ebben.

Egy közös meeting kiváló lehetőséget nyújthat arra, hogy átbeszélhessétek a felmerülő kérdéseket, esetleges elakadásokat, emellett összegezhetitek a nyári időszak tanulságait, eredményeit. Ezáltal a dolgozók is informálódhatnak az aktuális folyamatokról és segíthetik egymást a felzárkózásban. Emellett ez egy jó alkalom lehet arra is, hogy megvitassátok a jövőbeni terveket, célkitűzéseket és kihívásokat.

Nagy segítséget és támpontot nyújthat a dolgozóknak, hogyha tisztán látják, pontosan milyen feladatokat kell ellátniuk, és mire kell leginkább fókuszálniuk. Érdemes ilyenkor a munkavállalók bevonásával részcélokat, részfeladatokat kitűzni és átbeszélni a megvalósításhoz szükséges fontosabb lépéseket és eszközöket.

 Ezt sokféleképpen megteheted: lehet ez egy gesztusértékű csokoládé ebéd után, első héten a túlóráktól való eltekintés, rugalmasabb munkaidő, a kollégák előtti dicséret, ha sikeresen abszolvált a dolgozó egy feladatot, vagy a részcélok közös megünneplése is inspirálóan hathat. Fontos értékkel bír, hogyha az alkalmazottak azt érzik, hogy figyelnek rájuk és értékelik a munkájukat, éppen ezért ezek az apróbb „kiváltságok” növelik a munkahelyi elégedettséget és a cég iránti elköteleződést, emellett motiváltabbá teszik a munkavállalót.

Szeptember első hetében egy közös vacsora, mozi, szabadulószoba, kültéri program vagy ügyességi játék kitűnő lehetőséget biztosít a feltöltődésre, a nyári élmények átbeszélésére, valamint a csapatkohézió megerősítésére.

Vida Bettina
HR Tanácsadó