Blog Munkaadóknak
kiegett-munkavallalok-felismerese-es-kezelesuk_440x200Munkáltatóként biztosan sokszor tapasztalatuk, hogy az új munkatársak mekkora lendülettel vetik bele magukat feladataikba, tele vannak kérdéssel, ötlettel, lelkesedéssel. Az idő előrehaladtával, a feladatok rutinszerűvé válásával, avagy azoknak a számának nagymértékű megnövekedésével ez a kezdeti lelkesedés csökkenhet.

A jó vezető, HR munkatárs feladata, hogy észrevegye, ha a kolléga már nem, vagy nem eléggé motivált. Kiemelten fontos időben felismerni a jeleket, mielőtt túl késő lenne. Hiszen a munkaerő-megtartás jelentősen felértékelődött az utóbbi években, és a HR terület kiemelten hangsúlyos területévé vált. De ha még nem is megy el az adott dolgozó, a sok stresszel járó munkakör jelentősen hozzájárul a betegállományok, kieső napok növekedéséhez. És akkor nem is beszéltünk még arról, hogy a kiégett munkatárs általában negatív, panaszkodik, így rossz hatással van kollégáira is.

Nézzünk meg néhány figyelmeztető jelet:

Abszolút intő jel, ha megváltozik egy munkatárs viselkedése. Eddig pontos volt, most sokszor előfordul, hogy késik? Eddig előállt javaslatokkal, most még a meetingeken is csendben ül, eddig vidám, optimista volt, most pedig csak néha-néha látunk egy-egy erőltetett mosolyt nála, eddig nem panaszkodott, most meg főképp negatív mondatok hangzanak el a szájából?

Ha bármi furcsa magatartásbeli változást észlelünk, érdemes mielőbb leülni kollégánkkal. Már annak jótékony hatása lehet, ha látja vezetője odafordulását, őszinte érdeklődését. Érdemes ilyenkor egy bizalmi légkört kialakítani, nehogy azt érezze a velünk szemben ülő, hogy ez egy burkolt megrovás, fenyegetés. Érdemes ilyenkor kideríteni, mi az a tevékenység, ami motiválóként hatna, egy-egy úgy cél alkalmas lehet-e erre, illetve mi az, ami akadályozza munkavégzését, megterheli.

Sokszor az érdektelenség, fásultság is figyelmeztető lehet. Egy-egy kiemelkedő munkatárs, aki motivált a munkájában, az fejlődni akar: szakmai cikkeket olvas, konferenciákat, továbbképzést javasol, szakkönyvet olvas. Ha beszélgetünk vele jól körvonalazottak tervei, céljai, egy demotivált munkatárs általában nem tud ilyen jellegű célokról beszámolni.

Az is előfordulhat, hogy új, kihívást jelentő feladatkör sem ad lendületet --> ez fáradtságra és kiégésre is utalhat. Ebben az esetben azt fontos kideríteni, hogy szüksége van-e segítségre, időmenedzsment problémái vannak, vagy egy személyben elvégezhetetlenek-e a feladatai?

Jobb közérzet- jobb csapat- jobb teljesítmény. A cégek alapvető érdeke, hogy olyan feltételeket teremtsen, ahol az előbbiek megvalósulhassanak, hiszen így minimalizálható a kiégés és maximalizálható a teljesítmény.

  • A burnout szindróma prevenciójában igen nagy szerepe van a tréningeknek, tanfolyamoknak: mind az együttműködést fejlesztő, mind a szakmai fejlődést támogató képzések nagy segítséget jelenthetnek!
  • Legyünk tudatosak! Ismerjük fel a stressz jeleit munkatársainkon és avatkozzunk be még idejében!
  • Adjunk kihívást jelentő feladatokat, legyen célja, értelme a feladatoknak, napi tevékenységnek!
  • Támogassuk a magánélet- munkahely egyensúlyának megteremtését! Ne legyen cél, érték a túlóra!
  • Legyen viszont követendő az egészséges életmód, táplálkozás, testmozgás! Adjunk ennek teret, legyen gyümölcsnap, közös futás, biciklitároló, kedvezményes edzőtermi belépő, bármi, ami ezt a célt szolgálja. A mozgás csökkenti a stresszt, endorfint szabadít fel, jó hatással van általános közérzetünkre!
  • És nem utolsó sorban figyeljünk és hallgassuk meg munkatársainkat! Szánjunk időt rájuk, legyen nyitva irodánk ajtaja előttük!

A munkafeltételek javítása, a túlterheltség csökkentése, a feladatok optimális elosztása, az alkalmazottai között együttműködésen alapuló, harmonikus kapcsolat támogatása, a pozitív visszajelzést és autonómiát adó, munkatársakat elismerő szervezeti kultúra kisebb eséllyel termel kiégett munkatársakat!

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó