Blog Munkaadóknak

Bármennyire is próbálunk objektíven és megalapozottan döntéseket hozni, egy kisgyerekes anyuka alkalmazásánál sokak fejében felmerülnek bizonyos negatív sztereotípiák.

Jelen cikkünkben édesanyák tapasztalatai alapján a velük kapcsolatban felmerülő téveszméket és igazságokat próbáljuk meg leleplezni.

Téveszmék

Sok vezető azért fél alkalmazni kisgyermekes édesanyákat, mert sosem lehet tudni, mikor kell szabadnapot kivennie gyermeke megbetegedése miatt.

Úgy tűnik, hogy sok személyzeti vezető tart attól, hogy a dolgozó édesanya belefárad a napról napra való taposómalomba, hiányolja a gyermekét, és – bár a feladatkör igényelné a személyes jelenlétet – a dolgozó a távmunkára törekszik.

Bármennyire sincs bizonyíték erre, az általános nézet szerint az otthoni munkavégzés egyáltalán nem hatékony, mivel az elvégzendő feladatok helyett a háztartásra jut a nagyobb hangsúly ilyenkor.

Munkaadóként olyan munkatársat szeretnénk, aki teljes elköteleződéssel van a vállalat iránt, akinél a munka elsődleges prioritást élvez. Azonban többen úgy vélik, hogy az anyák számára csak a gyermek van mindig a középpontban van, a vállalati lojalitás kárára.

Realitások

Nem lehet a teljes felelősséget az anyákra hárítani a gyermek betegsége miatt kivett szabadnapokért. Az édesanyák számára nincs ijesztőbb, mint amikor a bölcsödéből/óvodából érkezik a telefon, hogy beteg a gyermek. Ilyen esetben megkezdődik a szülők közötti küzdelem, hogy ki tud kivenni szabadnapot a munkahelyen – végül a nehezebb helyzetben lévő fél elmegy dolgozni, a másik szülő pedig betegszabadságot vesz ki. Azonban ez kettőjükön múlik, hogy a betegszabadságok aránya hogyan oszlik meg. Ehhez általában kiváló szervező- és kommunikációkészség szükséges, ami számos munkakör előfeltétele.

Hamar eljön az a pillanat, amikor választás elé kényszerülnek a kisgyermekes anyukák: otthon maradnak a gyermekkel, vagy munkába állnak. A gyermekneveléssel felmerülő nehézségek miatt sokszor felüdülést jelent számukra visszatérni a munkaerőpiacra, ahol konkrétan tisztázottak a feladatok, és ismertek a problémákhoz tartozó megoldási lehetőségek. Gyakran azonban pénzügyi megfontolásból mégis otthon maradnak a gyermekkel, mivel a gyermekfelügyelet megoldása nagyon sokba kerülne, és/vagy mert a partnerükkel összevetve ők keresnek kevesebbet.

Bizonyára a legtöbbeknél - akik már dolgoztak otthonról valaha - előfordult, hogy nem csak a gép előtt robotolva figyeltük mennyi időnk van még a munkaidő végéig. Ilyenkor megesik, hogy két megválaszolandó e-mail között jut idő egy kis házimunkára is (pl. kivinni a szemetet, vagy előkészíteni az ebédet). Ezen apróságok mellett azért a telefon folyamatos közelségben van, nehogy lekéssünk egy sürgős telefonhívást, vagy lemaradjunk egy fontos üzenetről. Ezzel az édesanyák sincsenek másképp, csak ilyenkor ők máshogy időzítenek. A legtöbben hamarabb kezdenek el dolgozni, mint ahogy azt az irodában tennék, nem kávéznak, és nem beszélgetnek a kollégákkal, ezzel sok időt spórolnak meg. Mivel előbb kezdenek és később végeznek, előfordul, hogy akkor válaszolnak meg egy kérdést, amikor már az kollégáknak lejárt a munkaidejük. A számos kényelmi szempont ellenére azonban ugyanannyi stresszel és idegeskedéssel jár egy ilyen nap is, mint a többi irodában eltöltött.

Ha megkérdezünk egy anyát a fontossági sorrendről, biztos, számára mindig a gyermek lesz az első. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munka vagy a vállalat egy távoli második vagy harmadik helyet foglalna el. A munkába visszaálló kisgyermekes anyukák számára a munkahely értékkel bír, megbecsülést, örömöt és fizetést ad. Sokan lemondanak egy szülői értekezletről, ünnepségről a munka érdekében, így egyéni helyzettől függően változik a prioritás is.

Való igaz, hogy nagyobb mértékű alkalmazkodást igényel egy kisgyermekes anyuka foglalkoztatása a munkáltató részéről, ellenben egy kiváló multitasking készséggel, stressztűrő képességgel és csapatjátékos jellemmel bíró alkalmazottat tudhatunk a cégnél. A kisgyermekes anyák számos nehézséggel küzdenek meg a munkaerőpiacra való visszatérésük kapcsán, ami nem csak arra sarkallja őket, hogy jobb szülők, de jobb, elkötelezettebb munkaerők is legyenek.

Szabó Diána
Cvonline.hu