Blog Munkaadóknak

kismamak-foglalkoztatasanak-elonyei_150x150A cél az lenne, hogy javuljon a nők, ezen belül is az anyák foglalkoztatottsági mutatója, hiszen jelenleg a gyermekszülés komoly munkanélküliségi, szegénységi kockázatot jelenthet. A kismamákban rejtett potenciál van a munkaerőhiány megoldására, sokan mégsem gondolnak rájuk.

Pedig rengeteg készség fejlődik az anyává válás és a nevelés során: többek között fejlődik az időmenedzsment, valamint priorizáló készségük. Ezt magam is tapasztaltam: 2011-ben, amikor első gyermekem után, korábbi cégem megszűnése miatt nem tudtam visszatérni munkahelyemre, új kihívások elé kellett néznem. Már akkor fontosnak éreztem láttatni, hogyan fejlődtem, ezért motivációs levelemben a következőket is feltüntettem:

„2008 -ban nagyot fordult a világ, megszületett kislányunk, Lili, aki segített számos-a piaci/üzleti szférában is hasznos- kompetenciám kialakításában, illetve gyengeségeim leküzdésében, erősségeim megtámogatásában. A teljesség igénye nélkül, csak hogy néhányat említsek ezek közül: türelem, figyelem, előzékenység, nyílt kommunikáció, én-hatékonyság megélése. Úgy érzem ez a 2,5 fél év nem eltávolított, kivett az élet/ munka világának ritmusából, hanem sokkal inkább felkészített az igazi felelősségteljes általam létrehozandó, tudatosan épített életre.”

És ezzel mai napig egyet értek: intenzív személyiségfejlődés történik ebben a munkáltatók szemében sokszor „passzívnak” ítélt időszakban, nem beszélve arról, hogy ma már sok kismama tudatosan képzi magát nyelvi, és/ vagy szakmai területeken is! Sokan alaposan megtervezik ezt az otthon töltött időszakot és igyekeznek bölcsen lavírozni az odaszánás és személyes fejlődés között.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran azok a főnökök toleránsabbak, akiknek szintén van gyermekük. Hiszen jobban átlátják az esetleges nehézségeket, kihívásokat, és tudnak azonosulni a helyzetükkel. A beilleszkedést többféle módon segítheti elő a vezető: rugalmas munkaidővel és munkabeosztással, bölcsődei utalvánnyal, gyerekfelügyelettel, nyári táborok, családi nap szervezésével. Ezek a gesztusok megtérülni látszanak, hisz több tanulmány beszámol arról a tapasztalatról, hogy a kisgyermekes anyák munkamorálja sokszor erősebb az átlagnál- hatékonyak és gyorsan látják el feladataikat, nem mellesleg pedig lojálisabbak és motiváltabbak munkaerőnek bizonyultak.

Tapasztalatok szerint a kisgyermekes anyukák jobban tudnak dolgozni a szülést követően, ugyanis könnyebben meg tudnak birkózni a stresszel, és a vezetői képességeik is sokat fejlődik. Emellett a multi-tasking, azaz egyszerre több dolog elvégzése sem okoz olyan nehézséget, hiszen a gyerek mellett folyamatosan több dolgot kell egyszerre csinálniuk. A tanulmány szerint a határidők betartásában szintén jobbak a kismamák, hiszen megtapasztalták, hogy a gyermeknek rendre, keretekre, szabályokra és napirendre van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen - így otthon mindig mindennek - a reggeliztetéstől a délutáni mesén át az esti fürdetésig - megvan a maga ideje.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy amennyiben bizalmat szavazunk egy kisgyermekes anyának, bízhatunk benne, hogy meg akar majd felelni az elvárásoknak, kihívásoknak, be akarja majd bizonyítani, hogy értékes munkaerő és jól jártak vele.

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó