Blog Munkaadóknak

Egy új munkavállaló felvétele mindig kockázatokkal jár. Sok tényező együttes sikere kell ahhoz, hogy toborzásunk és kiválasztásunk eredményes legyen. Az alábbi rövid ismertetőben 5 lépést határoztunk meg, melyeken végigmenve sikerünk szemmel látható lesz. Ahhoz, hogy minél hatékonyabb legyen az új munkatársunk felvétele, érdemes végigmenni a következő pontokon.

1.lépés Részletes munkakör értékelés

Ez a lépés azért kihagyhatatlan, mert a munkakör értékelés segítségével kristálytiszta képet kapunk arról, hogy a megüresedett pozícióra milyen emberre van szükségünk valójában. Feltérképezzük, hogy milyen kompetenciákkal, milyen ismeretekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy tökéletesen el tudja látni a rá váró feladatokat. Vezetőként úgy gondolhatjuk, hogy megfelelő képünk van a tökéletes jelölt fogalmáról, de nem árthat belevonni azokat a dolgozókat is, akikkel az új kolléga majd napi szinten együtt fog dolgozni, mert Ők olyan részleteket is ismerhetnek, amikre nekünk nem feltétlen van rálátásunk.

2.lépés A hirdetés megfogalmazása

Miután tisztában vagyunk azzal, hogy milyen emberre van szükségünk, a következő lépés a hirdetés egyszerű és érthető megfogalmazása. A hirdetésünknek érthetőnek és egyszerűnek kell lennie, kerüljük a bonyolult megfogalmazásokat. Amennyiben úgy érzi, hogy sok időt és energiát emésztene fel a jó álláshirdetés megírása, kérje szakképzet munkatársaink segítségét, akik segítenek a kreatív és célcsoport specifikus álláshirdetések elkészítésében.

3. lépés Interjúztatás

Amikor a hirdetés elérte a kellő mennyiségű potenciális jelölteket, nincs más hátra, mint az interjúztatás. A lehető legfontosabb dolog, amire kifejezetten nehéz figyelnünk az interjúk alatt az a szubjektív megítélés. Lehet a jelölt nagyon szimpatikus és megnyerő az interjú során, de ez nem azt jelenti, hogy Ő a legalkalmasabb a feladat elvégzésére. Először azt kell megkeresnünk, aki alkalmas, majd pedig azt, aki könnyen befogadható. Ezzel nem azt akarjuk sugallani, hogy aki szimpatikus az nem megfelelő, vagy esetleg fordítva, de kerülnünk kell a szimpátia alapján történő kiválasztást.

4.lépés Szimpátia

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több megfelelő jelölt közül is tudunk válogatni, akkor érdemes rangsorolni. Ilyenkor szintén ne a tökéletest keressük, hanem a megfelelőt. Gyakran elképzeltük már, hogy milyen lesz a tökéletes jelölt. Aki talpraesett, motivált, olcsón dolgozik és mindenhez ért. Nincs tökéletes, csak olyan aki tökéletesen alkalmas a pozícióra. Ezt a legjobban kompetenciák felmérésével ismerhetjük meg. Ezek az eszközök lehetnek a munkapszichológiai tesztek, az AC-k, vagy személyiségtesztek. Ezeknek a mérőeszközöknek a használatát mindig bízzuk szakemberre.

5.lépés Onboarding

Amikor sor kerül az új kolléga beillesztésére, sok szempontot figyelembe kell vennünk. Átlagosan fél évig rizikós az új munkavállaló és a munkáltató kapcsolata. Mivel a munkaszerződés egy bizonyos kompromisszum, figyelnünk kell arra, hogy amit ígértünk azt be is tartsuk. Ha például változatos és kihívást rejtő feladatokat ígértünk az elején, és ez nem tud teljesülni, munkavállalónk valószínű csalódott lesz, így nagyobb az esélye, hogy hamarabb fog új állás után nézelődni. Kiemelkedő fontosságú, hogy a beillesztés folyamata alatt kellő mennyiségű figyelmet fordítsunk az új kollégánk felé.
Bízunk benne, hogy rövid összefoglalónk segítséget nyújt a gyorsabb és hatékonyabb toborzásban. Amennyiben úgy érzi, hogy elakadt és segítségre lenne szüksége, keressen minket bizalommal. Szakértő munkatársaink mindenben a rendelkezésére állnak az Ön igényeihez igazodva.

Kovács Klaudia
HR Tanácsadó