cvonline.hu

Előző cikkünkben arról írtunk, milyen részterületekre oszlik a humán erőforrás menedzsment. E területen dolgozókat csak egyszerűen HR-esnek szokták nevezni.

És ha megkérdeznék az „utca emberét”, nagy valószínűséggel többségben arról számolnának be, hogy az ilyen pozícióban tevékenykedő munkatárs az emberek ki-és beléptetésével, interjúztatással, munkaügyi adminisztrációval foglalkozik. Pedig mára a HR sok részterületből és eltérő tevékenységből áll össze, így különböző kompetenciákat is igényel az adott részterületen dolgozóktól.

A TOBORZÓK/RECRUITEREK kulcskompetenciái:

A kiválasztással foglalkozók szakembereket ismernek meg és folyamatosan újabb és újabb kapcsolatot építenek, illetve tartanak fenn. Ha nem is tartozik munkakörükhöz közvetlenül az értékesítés, mégis értékesítenek. Hiszen ha mást nem is, a pozíciót, cégüket, vagy Ügyfelük vállalatát el kell adniuk az adott szakembernek. Sőt magukat is! Hiszen nem mindegy, hogy megtalálja-e a hangot az adott személlyel, akivel sokszor életében akkor először beszél, ráadásul legtöbbször telefonon! Szimpatikusnak, hitelesnek és hozzáértőnek kell lennie ahhoz, hogy meghallgassák és megszerezhessék a szükséges információkat!

Sokszor hiányszakmába keresik a megfelelő háttérrel rendelkező személyt! Tehát sok szál megmozgatására, egybetartására van szükség. A frusztráció abból is eredhet, hogy nagy a verseny a piacon, utolsó körös jelöltek dönthetnek éppen egy másik cég mellett és indulhat elölről a folyamat.

A fentiekből adódóan a kitartás, megoldás-orientáltság, a „can do” attitűd, a tárgyalási- és meggyőzőkészség, a diplomácia érzék, az érdeklődő, kommunikatív hozzáállás a megfelelő kérdezéstechnika, a frusztráció-és stressztűrő-készség kiemelten fontos kompetenciák- toborzási területen.

HR Business Partner szükséges tulajdonságai:

Az elnevezés egyértelműen jelzi, hogy e pozíció esetében a munkaügyi szakmai tudás háttérbe szorul, és reflektorfénybe kerül az üzleti területen szerzett tapasztalat, valamint a gazdasági nézőpont, persze humán oldalról megközelítve. Itt kiemelten fontos a meggyőzőkészség és a rendszerekben való gondolkodás, a folyamatok szervezésében szerzett jártasság, a hatékony kommunikáció és multi tasking képesség.

HR Generalista munkatárs elengedhetetlen készségei:

Míg a toborzó pozíció specialista hozzáállást követel, addig generalistaként több, egymástól igen eltérő feladatot kell ellátni, átlátni és koordinálni. Ebben a pozícióban a toborzás-kiválasztás, a be- és kiléptetéssel járó adminisztrációt, képzéssel, teljesítményértékeléssel és a cafeteria rendszer karbantartásával kapcsolatos feladatokat is el kell látni.

Ebben a munkakörben a prioritásállítási készség, a kiváló problémamegoldó- és kommunikációs készség, a proaktivitás kiemelten fontos kompetenciák.

Legyen szó azonban bármelyik területről nem szabad elfelejteni, hogy az üzleti- és cég érdek mellett, legalább egyenlő hangsúlyt kapjon az EMBER, aki elsődleges érték kell, hogy legyen minden cég életében és érdekében.

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu