cvonline.hu

Manapság rendkívül divatos téma és számos rendezvény is kerül megrendezésre azzal kapcsolatban, hogy miért foglalkoztassuk az Y- generáció tagjait, illetve milyen értékeket nyerünk ezzel cégünk számára. Viszont vajmi kevés szó esik az idősebb korosztály szintén értéket adó jelenlétéről.

Valljuk be, ahogy él sztereotípia a fejünkben az infokommunikációs világban felnőtt fiatalokról, ugyanúgy élnek negatív vélemények az idősebb munkavállalókról is.

Ezzel az egyre népszerűbb PreSelector előszűrési szolgáltatásunk kapcsán is többször találkozom. A Megbízóval történő személyes és/ vagy telefonos egyeztetés során -többek között- mindig körbejárjuk, hogy milyen az ideális pályázó a vezető, a cég számára. Ilyenkor az esetek döntő többségében az a kérés az életkorra vonatkozóan, hogy 40-45 éves kornál ne küldjünk idősebb jelölteket. Ennek okaként két tényezőt szoktak kiemelni: nem illeszkedne a csapathoz egy idősebb, mert általában fiatalabbak dolgoznak; illetve nem olyan rugalmas már bizonyos kor felett az illető.

Az elöregedő társadalom azonban egyre inkább megkívánja a cégektől, hogy több szenior korú munkakeresőt alkalmazzanak. Az erre irányuló kutatásokat figyelembe véve elmondható, hogy az idősek száma országosan folyamatosan emelkedik és jelenleg az EU országaihoz képest rendkívül alacsony, kb. 29%-os arányban foglalkoztatottak hazánkban.

Ennek oka természetesen több tényezős, hiszen mondhatjuk, hogy ez a korosztály nem eléggé rugalmas, nem ért az új technológiához, és ez sok estben valós probléma, mivel azonban az elidősödés egy tendencia érdemes ezt a témát másik oldalról is körbejárni.

Valóban lehet, hogy több időt vesz igénybe egy idősebb személy betanítása, integrálása a cégkultúrába, az is lehetséges, hogy továbbképzésre is lesz szüksége. Azonban ez a típusú befektetés valószínűsíthetően megtérül, hiszen ha a kiválasztási folyamat során az illető megfelelőnek bizonyult kompetenciáit, szakmai tapasztalatait tekintve, várhatóan meghálálja a bizalmat és hosszú távon fog motiváltan, jól teljesíteni anélkül, hogy állandó figyelemre, újabb és újabb kihívásokra és előrelépésre vágyna (amit pl. az Y generáció kapcsán alapvető problémaként említenek).

Az említett tendencia a munkaerőpiactól is új hozzáállást kíván, többek között a toborzási stratégiát, illetve a foglalkoztatási formát tekintve.

Mindenekelőtt azonban az idősödőkkel szembeni negatív sztereotípiák, a miért nem gondolkodásmód helyett, egy „miért igen” és hogyan attitűdöt kíván mind a cég, mind a kiválasztó szakemberek részéről.

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu