Blog Munkaadóknak

miert-erdemes-diakokat-alkalmaznunk_150x150A téma aktualitása manapság rendkívül fontos, hiszen egyre nő a szakadék az egy munkahelyen dolgozó aktív generációk között. A szervezeteken belül az eltérő generációk sikeres együttműködésének kulcsa a kölcsönös tisztelet és az elfogadás.

Hiszen gondoljunk bele, hogy ha különböző generációk együtt tudnak működni egymással, akkor sokkal sikeresebbek lehetnek, mint azok a munkahelyek, akik csak homogén generációs csoportokból állnak. Manapság egyre több cég nyitott az Y és a Z generáció alkalmazására. A Z generáció elsősorban a diákmunkákat vállalók arányát erősíti. Azonban munkáltatóként kezdetben felmerülhet bennünk a kétely, hogy megéri-e friss diplomás pályakezdőket, vagy még tanulmányaikat folytató diákokat alkalmaznunk? Hiszen ha belegondolunk, szakképzetlen munkaerőről beszélünk, aminek alkalmazása nagy felelősséggel jár. Azonban az idő előrehaladtával, munkáltatóként érdemes ráébrednünk, hogy számos előnye van annak, hogy ha diákokat alkalmazunk.

A legtöbb fiatal már középiskolai évei alatt vállal diákmunkát, ezáltal megismerik lehetőségeiket a munkaerőpiacon, valamint önálló keresetre tesznek szert, illetve plusz pénzforráshoz jutnak. Számukra érdekes, izgalmas és plusz értéket adó munkát szeretnének végezni. Főiskolai/ egyetemi éveik alatt elsődleges szempont számukra, hogy olyan munkakörben tudjanak elhelyezkedni, ami kapcsolódik iskolai tanulmányaikhoz, illetve ahol lehetőség adódik a diplomájuk megszerzése után elhelyezkedni. Valamint a diákok munkavállalási hajlandóságát az is növeli, hogy manapság egyre több munkáltató van, akik fél vagy 1-2 éves szakmai tapasztalatot várnak el a pályázótól.

De mit nyerhetünk vele, ha diákokat alkalmazunk?

Egy megbízható diákmunkaerő hatékonyabbá tudja tenni a cég termelését, miközben csökkentheti a költségeket, hiszen minden egyes diákmunkás foglalkoztatása már az első munkanap után nyereséget hozhat. Egy diák fiatal, dinamikus, lelkes, egyszerűen és gyorsan tanítható. Azért célszerű egy diák alkalmazása, mert munkáltatóként megismerhetjük az alkalmazott diák munkáját, eldönthetjük, hogy szeretnénk-e őt, vagy sem hosszabb távon főállású munkavállalóként is alkalmazni. A diák számára is előnyös, hiszen megismeri a vállalat szervezeti kultúráját és könnyebbé válik az integráció. A gyakornoki programok és a diákmunkák megfelelő kiindulási alapnak bizonyulnak a diákoknak. Ez a cégeknek is optimális lehetőség, hiszen a munkáltatóként gyorsabban integrálhatjuk a már releváns szakértelemmel rendelkező jelentkezőket. Ebből kifolyólag az ő betanításukkal és képzésükkel megalapozható lesz a későbbi főállású munkavállalók szakképzettsége és a céghez való lojalitása.

Kinek, mely cégnek érdemes diákokat alkalmazni?

A diákmunka szolgáltatást azon cégeknek és vállalkozóknak érdemes igénybe venni, akik egyszerűen, gyorsan és olcsón szeretnék megoldani a foglalkoztatással kapcsolatos feladatokat. Akik munkaerőhiányban szenvednek, vagy szezonális munkát kínálnak. Akik nem szeretnének hirdetéseket feladni és nincs idejük napokat meghallgatásokkal tölteni, hogy megtalálják a megfelelő munkaerőt, hiszen a toborzási folyamat során iskolaszövetkezet igénybevételével csökkenthetők az adminisztrációs költségek, a kiválasztásra fordított idő és energia, ezáltal a megfelelő diák munkába állításának ideje is lecsökken.

Azonban mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy a munkaviszony létesítésének feltétele a betöltött 16. életév, ám iskolai szünet alatt már 15 éves nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatók. Fiatal munkavállaló munkaviszonyban történő foglalkoztatásához szülői hozzájárulás szükséges.

Összefoglalva tehát, a diákok alkalmazása azért előnyös, mert remekül boldogulnak az informatikai rendszerekkel, mely annak köszönhető, hogy beleszülettek az információs technológia világába. Dinamikusak, hiszen céljaikért küzdenek, harcolnak. Munkájukat kellő felelősséggel látják el, hiszen szeretnének elméleti tudásuk mellett, gyakorlati tapasztalatot is szerezni. Emellett rugalmasak, és multi-tasking képesség jellemzi őket. Egy munkahelyi légkört képesek korukból adódó „lazasággal”, rugalmassággal felfrissíteni, és energiával megtölteni.

Gere Dorottya
HR Tanácsadó

Forrás:

https://prezi.com/5ip_qhrmyzzk/y-es-z-generacio-a-munkaeropiacon/
https://www.hrportal.hu/hr/y-es-z-generacio---uj-szemlelet-a-munkavallalasban-20170530.html
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/igy-alkalmazzunk-diakot-hogy-ne-birsagoljon-a-nav/
https://szekelyhon.ro/aktualis/amikor-a-diakok-is-dolgozni-kezdenek