Blog Munkaadóknak
mikor-hasznos-kiegeszites-a-motivacios-level_440x200A jelöltek személyes motivációja kétségtelenül meghatározó, amikor a megfelelő munkatárs megtalálását tűztük ki célul. Idővel egyre nagyobb szerepet kap, hogy az álláskeresők világosan, tükrözve stílusokat, mégis tömören foglalják össze, milyen szakmai kihívásokat keresnek a jövőben. Erre szolgálhat az önéletrajz kiegészítéseként egy jól megírt motivációs levél.

A HR-es és toborzási szakemberek már évek óta szembesülnek azzal a tendenciával, hogy nem csupán az állásokra való jelentkezésekből dolgoznak, hanem a különböző adatbázisokat, fórumokat és kreativitásukat kihasználva igyekeznek felkutatni az elvárásoknak leginkább megfelelő jelölteket. Ha szerencsés helyzet áll fenn és jelentkezőkből is van lehetőség tovább haladni, a kiválasztás során a további menet már változatlan. Az első lépés mindenképp az önéletrajzok átböngészése és ezek közül a legfigyelemfelkeltőbbek mennek át a rostán. A tanácsadások alkalmával is ki szoktuk emelni, hogy már az önéletrajzok kapcsán is érdemes figyelni az egyediségre és arra is, hogy ne csak tényszerűségek, dátumok, intézmények vagy munkaadók legyenek feltüntetve. Az elért eredményeket, a személyes munkahelyeken is lényeges jellemvonásokat és a fő célkitűzéseket is érdemes megemlíteni. Ha valaki időt, energiát szán az pályázandó pozícióra, személyes anyaga elkészítésére, valóban érdemes - az átláthatóan megszerkesztett önéletrajzon felül – motivációs levelet is készíteni.

Nem csupán az irányított jelentkezések számítanak, sok esetben adatbázisokban pihen a potenciális jelöltek anyaga, így érdemes ennek megfelelően két típusú motivációs levélben gondolkodni. A tényszerűségek mellett szívesen olvasunk végig néhány sort az adott személyről, amivel mi is közelebb kerülhetünk a megfelelő jelölthöz. Az egyik típusú lehet tehát, egy általánosabb, ami addigi pályafutás eredményeit emeli ki és a szakmai érdeklődést részletezi. Ennek legfőbb célja, hogy a szakmai önéletrajz komplementereként szolgáljon. Az önéletrajzban nincs mód egy-egy eredményt részletezni, az adatbázisban feltöltött motivációs levélben erre van lehetőség.

Hagyományos értelemben mégis akkor használatos a motivációs levél, amikor egy konkrét lehetőségre pályáznak az álláskeresők. Nehéz bekategorizálni melyek azok a területek, ahol kifejezetten ajánlott a motivációs levél. Tapasztalataink szerint legalább három aktív munka év szükséges ahhoz, hogy már körvonalazódjanak az irányok és a munkavállalók tisztában legyenek az adott területen lévő erősségeikkel, hiányosságaikkal. Pályakezdők számára nem elvárás, pályamódosítást tervezőknél érdekes lehet, sok év tapasztalattal és középvezetői szinttől már erősen ajánlott, hiszen ez segítheti a toborzással foglalkozókat a döntésben.

Munkavállalóként lényeges, hogy a megszólítás után kezdésként pontosan nevezzük meg az általunk megpályázni kívánt állást. A motivációs levélnek akkor van hozzáadott értéke jelentkezéskor, ha valóban végig azt érzi a címzett, hogy az a kínált állásra íródott. Kerülni kell a sablonszöveget, a felesleges ismétléseket. Mindenképp arra kerüljön figyelem, milyen nehézségekkel találkozott a jelentkező, ami által sikeresen venné az esetleges akadályokat új pozíciójában. Mivel a kihívások fontos mozgatórugóként működnek egy új állás esetén, érdemes arra helyezni a fókuszt. A pozitív hangvétel és a változatos, helyes fogalmazáson túl, írásban itt van lehetőség szakmai fordulatokat használni, amitől még meggyőzőbb lehet a pályázati anyag.

Sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor találkozunk sablonos, rosszul megszerkesztett és túlbonyolított kísérőlevelekkel, amik bizony visszavehetnek a pályázók esélyeiből.
Itt is érvényes a kevesebb néha több elv. A motivációs levél abban az esetben ajánlatos, ha az állásra nyitott személy maximum 1 oldalban lényegre törően, kellő szakmaisággal meggyőző tud lenni. Ideális esetben képes arra, hogy önmagából pont annyit mutasson, ami felkelti az érdeklődést, illetve mindezt egy személyes interjún is képes alátámasztani, mi több felülmúlni.

Rákos Tímea
HR Tanácsadó