Blog Munkaadóknak

milyen-a-jo-ceges-karacsonyi-parti_150x150Az ötletek tárháza végtelen, rengeteg szolgáltató/ tréning cég, vendéglátóegység lát el minket számos ötlettel, mondható külön iparág épült a céges rendezvényekre. Tehát különösen fontos mérlegelni, mit szeretnénk üzenni évvégi rendezvényünkkel munkatársainknak?! A cél talán, hogy csillogó programokon keresztül bizonyítsuk cégünk anyagi helyzetét, arra használjuk, hogy a munkatársak korlátlan ital-ételfogyasztás mellett kiereszthessék a fáradt gőzt, vagy inkább erősíteni szeretnénk vele lojalitásukat, illetve muníciót kívánunk vele adni a következő évre?

A cég szempontjából az utóbbiak a legkifizetődőbbek, legelőremutatóbbak. Használjuk a rendezvényt arra, hogy összegezzük az év eredményeit, sikereit, emellett értékeljük a munkatársak teljesítményét is! Hiszen ezek megerősítést nyújtanak a kiemelt dolgozók részére és a megbecsültség jó eséllyel ad majd új löketet a további kimagasló teljesítményhez, emellett ösztönzőleg hat többi munkatárs számára is.

Ha megvan a cél, könnyebben talál a szervezet is budget-hez is illeszkedő programokat.

Sokszor nem kell nagy dolgokra gondolni. Ebben az időszakban a csapból is az folyik, hogy lassítsunk, éljük meg a pillanatokat és a csillogó drága dolgok helyett, fókuszáljunk egymásra! Ezt érdemes, az üzleti életre is átültetni, megfogadni! Teremtsünk olyan kultúrát, amiben az elismerés, az odafigyelés az ajándék, ahol a drága anyagi értékek mellett/ helyett teret kapnak az egyedi dolgozói értékek, kompetenciák. Ezt elérhetjük azzal is, hogy a karácsonyi húzás során kikötjük, hogy nem lehet tárgyi ajándékban gondolkodni, hanem csak az adott egyén preferenciái, érdeklődése szerint lehet ajándékozni, meglepetéssel készülni. Meg fogunk lepődni, milyen lelkesen készülnek a munkatársak, hogy valóban testhez álló kedvességgel tudjanak örömet okozni, illetve azon is, milyen gyermeki örömmel tudnak a megajándékozottak örülni egy olyan figyelmes gesztusnak, mint például az íróasztal rendbetétele, letörölgetése, vagy akárcsak sok-sok mosolyka-jel felragasztása, vagy a megszokott tea asztalra bekészítése.

Az év végi céges rendezvények időszaka kezdődik, mely során az étel-ital, illetve a szórakoztatás különböző formái kerülnek előtérbe cégméret, büdzsé függvényében. Ezek természetesen fontos dolgok, hiszen, hogy jól érezhessük, elengedhessük magunkat, ez alapvető „kellékek”, De, hogy a rendezvény több legyen, egy jó ingyen lakománál, érdemes jól előkészülni. Vonjuk be a munkatársakat az ötletelésbe, milyen játékokat látnának szívesen, és amit csak lehet, építsünk is bele a programba! Emellett tájékoztassuk időbe a résztvevőket, hogy mindenki szabaddá tudja tenni az estéjét, illetve hívjuk fel a figyelmet az elvárt öltözködési stílusra. Emellett érdemes hangsúlyt fektetni a dolgozók, illetve az üzleti teljesítmény, eredmények értékelésére. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mereven, üzleties stílusban, hideg távolságtartással kellene egy ilyen alkalmat levezényelni, illetve megélni, hiszen ez az ünneplés illetve egyfajta csapatépítés ideje! Azonban érdemes egy-egy „díj”, oklevél átadásával kezdeni az eseményt, mely során a kiemelkedő teljesítményű, hozzáállású munkatársakat helyezünk reflektorfénybe, így kimutatva, hogy értékeljük erőfeszítéseiket, mely még elkötelezettebbé teheti a dolgozót és emeli a cég értékét is a munkatársak szemében. Nem mellékesen segíti megfelelő mederben tartani, kereteket adni az eseménynek, hiszen számos olyan esetről hallani, amikor botrányba fullad egy ilyen party pl. a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt azért, mert egy-egy dolgozó nem érzékeli, hogy attól, hogy ez egy kötetlenebb együttlét, attól még munkahelyi közeg és az általános szabályok, etikai elvek az irányadók.

Összegezve elmondható, hogy a karácsonyi céges rendezvény a közös ünneplés ideje, mely akkor éri el célját, ha amellett, hogy élményt ad, összekovácsol, segíti a munkatársi kapcsolatok megfelelő elmélyítését, hozzátesz a csapathoz és erőt ad az elkövetkező évre és segíti a mélyebb elköteleződést.

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó