Blog Munkaadóknak
Az ünnepek közeledtével bizonyára sok munkaadóban felmerül a kérdés, mivel ajándékozhatja meg, vagy jutalmazhatja év végén a dolgozóit? Mi lehet ajándék, milyen összegben, és milyen adózási formával lehet mindezt a legkedvezőbben megoldani? Cikkünkkel ebben szeretnénk segítséget nyújtani.Színházjegy vagy belépő egy focimeccsre – az adómentességet élvező juttatások

Karácsonykor jó ötlet lehet valamilyen különlegesebb ajándék, ami túlmutat a céges bögrén, vagy naptáron. Sokkal személyesebb valamilyen élményt adni, mint például egy színház- vagy koncertjegy. Kulturális szolgáltatásokra évi 50 000 ft összeghatárig adómentesen adható a támogatás. Ide tartoznak a múzeumok, művészeti létesítmények rendezvényei, kiállításai, a tánc-, zeneművészeti- és színházi programok, előadások, bármilyen közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatásra szóló belépőjegy, az állatkerti belépő, illetve a könyvtári beiratkozási díj. A koncertjegy igen, de a mozijegy viszont nem számít kulturális programnak, így nem adható adómentesen.
Sporteseményre összegkorlát nélkül adható költségtérítés, utalvány vagy számla ellenében. Sportrendezvénynek számít minden sportszervezet illetve sportszövetség által versenyrendszerben, vagy azon kívül résztvevők jelenlétében megtartott verseny vagy mérkőzés. Külföldi sporteseményre is adható a juttatás abban az esetben, ha azon magyarországi sportolók is részt vesznek. Ha például nagy számban dolgoznak férfiak együtt, egy közös focimeccs szuper ötlet lehet!Üdülés vagy pénz – a kedvezményes béren kívüli juttatások

A kedvezményes, 34,22%-os adóvonzatú kategóriába tartozik többek között az üdülési szolgáltatás is. Ez évente, a minimálbér összegéig adható a munkavállaló és közvetlen hozzátartozói részére.
Szintén kedvezményes az egyszeri, béren kívüli pénzbeli juttatás, mely nettó 100 000 ft-ig adható. Ezzel az ajándékkal nem nagyon lehet tévedni, és a dolgozó is úgy tudja felhasználni, ahogy neki a legkényelmesebb.
A SZÉP Kártya is kedvezményes adózású, és abban az esetben, ha még nem merült ki az erre adható éves keret (versenyszférában évi nettó 450 000 ft/fő, közszférában nettó 200 000ft/fő), akkor akár erre is tölthető plusz összeg karácsonyi ajándék gyanánt.Utalvány vagy tárgyi ajándék – az egyéb meghatározott juttatások

Ha kisebb az ajándékra szánt keret, vagy sok az alkalmazott, de mindenkit szeretne a cég meglepni valami aprósággal, akkor az utalvány (ajándékutalvány, Erzsébet utalvány), vagy a csekély értékű ajándék jó választás lehet. Ezek adótartalma megegyezik a munkabér adójával, ami jelenleg 40,71%.
Csekély értékű ajándék évente háromszor adható, és összege nem összevonható. Az egyszerre adható legmagasabb összeg a mindenkori minimálbér 10%-a, ami jelenleg 13 800 ft. Bármi lehet, ami nem készpénz; például tárgyi ajándék vagy bármilyen beváltható, illetve levásárolható utalvány.

Összességében tehát számos lehetőség közül lehet válogatni, de fontos, hogy bármelyik típusú jutalmazást választja a cég, a vásárolt tételekről pontos nyilvántartást kell vezetni, hogy a megfelelő besorolásba kerüljön a könyvelésnél, hiszen csak így érvényesíthetőek a különféle adókedvezmények.

Jóni Bernadett