Blog Munkaadóknak

Minden szakmának megvannak azok a jellemző készségei, amelyeket szívesen látnak egy-egy szakembernél, és amelyek meglétével sikeresebbek lehetnek az adott területen. Ekképp a toborzás-kiválasztás területen dolgozókra is összefoglalta a The Undervocerrecruiter, hogy melyek azok a tulajdonságok, melyek megléte jobb szakemberré teszi a személyügyekért felelős dolgozót.

Magabiztosság

Nem véletlen, hogy az extrovertált személyiségeket vonzza a HR szakma. Egyre fontosabbá válik ugyanis a kapcsolatépítés és az emberekkel való interakció, ezért mindenképp előnyös, ha valaki határozott és magabiztos.  A kapcsolatépítés mellett szerepet játszik ez a készség abban is, hogy mennyire mutat határozottságot mind a jelölt mind pedig a partner szemében.

Könnyed kommunikáció

Maga a toborzási folyamat is nagymértékben a kommunikáción múlik, ezért elengedhetetlen, hogy a HR szakemberek jó kommunikációs készséggel rendelkezzenek mind a személyes interakciók, mind pedig a levelezés/telefonálás során.

Megközelíthető hozzáállás

Az esetleges jövőbeni üzletekre tekintettel elengedhetetlen, hogy a toborzók pozitív benyomást keltsenek az álláskeresők és partnerek körében. A jó kapcsolat kialakításával a HR-es felé irányuló bizalom is növekszik, ami megkönnyíti a későbbi együttműködést.

 Jó hallgatóság

A jó kommunikáció mellett fontos, hogy amikor kell, akkor hátra tudjanak dőlni és hallgatni a jelölt vagy épp az ügyfél elvárásait, igényeit. Sokkal könnyebb úgy betölteni egy pozíciót, ha elegendő időt szentelünk rá, hogy meghallhassuk mindkét fél elvárásait.

Kereskedői véna

„Toborzás tulajdonképpen kereskedés”. A HR-es először eladja a szolgáltatást az ügyfélnek, ami követően eladja a pozíciót az álláskeresőnek megmagyarázva, hogy miért remek lehetőség az adott cégnél dolgozni.

Célvezéreltség

A toborzás-kiválasztás egy hihetetlenül versenyképes iparág, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a benne dolgozó szakemberek folyamatosan motiváltak, célvezéreltek legyenek és képesek nyomás alatt dolgozni.  A HR-esek gyakran dolgoznak jutalékos rendszerben, vagy bónusz alapján. A rendszer megköveteli, hogy erőfeszítést tegyenek a célok elérése érdekében, különben jelentősen csökken a jövedelemszerzési lehetőségük.

Multi-tasking

A HR-esek a legtöbbször több ügyfélnek keresnek párhuzamosan többféle pozíció betöltésére jelölteket, ezért képesnek kell lenniük összeegyeztetni a különböző projekteket egymás mellett. Néha előfordul, hogy bizonyos pozíciókat előnyben kell részesíteni ezért a multi-tasking mellett fontos a jó priorizálási képesség is.

Türelem

A dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogyan szeretnénk, ezért a toborzóknak türelemmel kell kezelniük, ha egy leegyeztetett interjú mégis lemondásra kerül, vagy ha az első körben még nincs meg a megfelelő jelölt.  Sokszor érezhetnek frusztrációt azonban fontos, hogy mindig hideg fejjel, profi módon kezeljék ezeket a helyzeteket is.

Szabó Diána
Cvonline.hu