cvonline.hu

A vállalatok elsődlegesen saját állományból igyekeznek biztosítani a vezetői utánpótlást, azonban erre sokszor nincs lehetőség. Ilyenkor kívülről kell kiválasztani a megfelelő személyt, ami korántsem könnyű feladat, noha egyre növekszik azon módszerek, technikák, eszközök száma, amivel igyekeznek az objektivitást növelni és a kiválasztott személy beválásának esélyét megjósolni (személyiség tesztek, szakmai tudást, kompetenciákat mérő tesztek, AC stb).

A „milyen a jó vezető” témakörnek hatalmas irodalma van, ha utánanézünk egy halom pozitív kompetenciát találunk - amit megjelölnek a jó vezető képességeként-, azonban a sztereotip tulajdonságokon túl érdemes azt mérlegelni, hogy a mi számunkra milyen az ideális vezető?

Elsőként azt fontos tisztázni, hogy milyen szintű vezetőt keresünk (operatívan, vagy stratégiailag kell inkább erősnek lennie?), hol található a helye a szervezetben, illetve milyen a cégünk kultúrája, és nem utolsó sorban érdemes összegyűjteni az eddigi tapasztalatokat: ki vált be eddig, ki az, akit el tudott fogadni a csoport? Ezen kívül fontos tudni, hogy milyen helyzetben van jelenleg a cégünk, hisz ez alapvetően meghatározza, hogy milyen vezetőre van szükségünk! Jelenleg jól prosperál, tehát viszonylag nyugodt, kiegyensúlyozott a cég helyzete, vagy éppen kritikus periódusban van, vagy épp új termék, szolgáltatás bevezetésére készülünk? Mind-mind más vezetői attitűdöt kíván!

Már a fenti felsorolásból érzékelhető, hogy igen sok tényezőt és összefüggést kell mérlegelnünk egy-egy vezető kiválasztása során!

A szükséges vezetői készségek a következő nagy csoportokba sorolhatók:

+ 1 Önimeret/ önreflexiós képesség: felismeri erősségeit, gyengeségeit, képes és akar változni, fejlődni, hisz és hallgat a belső megérzéseire!

Az utóbbi dimenzió fontosságát sokszor elhanyagolják, pedig igen nagy jelentőséggel bír egy felelősségteljes pozíció betöltésénél. Képessé teszi a személyt, hogy azokat a tevékenységeket végezze, amihez kifejezetten ért, amiben jobb, mint mások, de azt is felismeri, mikor kell félreállnia, illetve hitelessé válik a csoportja számára azáltal, hogy képes beismerni a hibáit.

Végül, de nem utolsó sorban a jó vezető biztonságot ad beosztottjai számára: irányítása alatt azt érezhetik, hogy ha szükséges megvédi őket, ha hibázik valaki, új esélyt kap, ha ötlete van, meghallgatják, ha kérdése van, megválaszolják. Ilyen közegben (újra) motiválttá válnak a munkatársak, jobban és gyorsabban dolgoznak! Ezért a kiválasztásnál a képességek, kompetenciák, mérlegelésén, mérésén túl azt is figyeljük meg, mennyire koherens az adott személy, illetve hogy a kommunikációja mennyire kongruens a metakommunikációjával a beszélgetés során.

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu