Blog Munkaadóknak
munkaeromegtartas-tul-a-fizetesen_440x200Munkaerőhiány, ezt halljuk minden nap, legyen szó fizikai, vagy szellemi munkaerőről. A dolgozók megszerzése nem egyszerű, de megtartásuk még nehezebb feladatnak bizonyul!

Úgy tűnik a “Mindenki pótolható” és a “Ha nem tetszik, el lehet menni”, “ezért kapja a fizetését” alapelvet ideje lecserélni, ugyanis ezzel a hozzáállással nagyban növeljük a fluktuáció esélyét, a tehetségesek elvándorlását!

Az anyagiakon túl azt találták, hogy leggyakrabban a következő okok vezetnek váltáshoz:

  • nem megfelelő munkafeladat
  • konfliktusok a főnökkel,
  • személlyel összeegyeztethetetlen szervezeti kultúra
  • szegényes munkahelyi környezet
  • rossz, ellenséges légkör
  • a megbecsülés hiánya.

Az alábbiakban összeszedjük, mik azok a béren kívüli tényezők, melyek viszont hozzájárulnak a munkaerő megtartásához:

KOMMMUNIKÁCIÓ

Olyan elcsépelt, olyan közhelyes, a gyakorlat azonban mégis azt mutatja kell erről írni és beszélni. Hányszor van az, hogy azért veszt motivációt egy dolgozó, mert, nem kap személyre szabott visszajelzést a munkájáról: mit csinál jól és mit kellene másképp. Az elismerésre és visszajelzésre sok vezető még mindig nem fektet elég hangsúlyt, nem érzik a jelentőségét, többek felesleges maszlagnak tekintik, pedig ennek hatására a munkavállalók minden esetben motiváltabbak lesznek, nő az elköteleződésük!

ELISMERÉS ÉS HATÉKONY VISSZAJELZÉS

A dolgozók magas motivációs szintjét jelentősen emeli, ha úgy érzik, hogy törődnek velük, és hogy személyes teljesítményük, fejlődésük valóban értékes és hozzájárul a cég fejlődéséhez. Az ilyen miliőben bátrabban fordulnak az alkalmazottak a felsővezetőkhöz is, ami növeli a partneri kapcsolatot, az együttműködést.

ELÉGEDETTSÉGVIZSGÁLAT

Az alkalmazottak elégedettsége kulcsfontosságú a vállalkozás sikere szempontjából, ezért minden eszközt meg kell ragadni a feltárására és a javítására. Fontos és érdemes időről-időre felmérni, hogyan érzik munkatársaink magukat, mivel növelhetnénk elégedettségüket, mi az, amin változtatunk kell, mert az elégedetlenség már aggályos szinteket ölt?!

KARRIERÚT-TERVEZÉS

A megtervezett karrierutak által biztosított jövőkép birtokában eredményesebben végezhetik munkájukat az alkalmazottak. A sikeres munkahelyi életpálya javuló munkafeltételeket, nagyobb felelősséget kívánó munkakört, magasabb státust jelentő komplexebb feladatokat és/vagy magasabb anyagi-erkölcsi elismerést jelent. A magyarok szeretik a kihívásokat, a napi munkafeladatok kedveltsége, az értelmes, önmegvalósításra is lehetőséget adó munkavégzés a legfontosabb megtartó tényezők közé tartoznak a hazai munkáltatók kezében.

ELŐMENETEL MEGTERVEZÉSE

Az előmeneteli tervezés során megtervezzük, hogy a dolgozók milyen rendben, milyen szabályok szerint töltsék be a megüresedő pozíciókat, illetve miknek kell megtörténnie ahhoz, hogy feljebb léphessenek. Ezzel a tervezéssel elérhetjük, hogy a dolgozók képezzék magukat és felkészüljenek az előléptetésre, nem mellesleg, meg erőfeszítéseket tegyenek nap, mint nap a jobb teljesítmény elérése érdekében. Köztudott, hogy nagyon sokan az előrelépés hiánya miatt hagyják el a vállalkozásokat. Egyértelműen megfogalmazott előmeneteli tervvel, amely az alkalmazottak megtartására vonatkozó terv része, csökkenthetjük a fluktuációt. A legtöbb előmeneteli terv a következőket tartalmazza:

  • a tehetséges, magasabb pozíciót is betölteni képes alkalmazottak azonosítása,
  • a munkavállalók felkészítése a magasabb pozíció betöltésére,
  • formális szabályokkal és feltételekkel biztosítjuk, hogy a magasabb pozícióra várókat megkülönböztethessük egymástól.

A jövő vezetője elsősorban EMBERI, hangzott el az utóbbi idők toborzási konferenciáin. A hosszútávon jól prosperáló cég humánus és értékeli, megbecsüli alkalmazottait, akik ugyanígy viszonyulnak cégükhöz!

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó