Blog Munkaadóknak

munkanapok-az-otthoni-iroasztal-mogott_150x150Akár több ezer fős multinacionális cégeket, akár a KKV szektorban működő kisebb szervezeteket tekintünk, a munkáltatók több szempont alapján alakítják ki a munkafolyamatokat. Mindenképp célként fogalmazódik meg a vezetőkben és a HR munkatársakban, hogy a munkavállalóik hosszú távon tervezzenek az adott vállalattal. Ennek érdekében egyre inkább gondot fordítanak a komfortosabb munkavégzésre és a tervezhető karriercélokra, de mindemellett eltérő gondolatok születnek a hatékony munkavégzésről, módjairól is.

A munkáltatói márkaépítés egyik fontos eszköze lehet a home office, vagyis az otthoni munkavégzés lehetősége. Általánosan elmondhatjuk, hogy ez egy olyan eszköz a munkaadók kezében, amit ha megfelelően gyakorlatba ültetnek, akkor egy kiváló motiváló eszközként is működhet, amivel a dolgozók opcionálisan élhetnek. Az első pár sorban említett hatékonyság kérdésköre home office esetében már első körben is sok kérdést vet fel. Természetes, hogy ez a típusú munkavégzés sok esetben eleve kizárható, hiszen feltétlenül ott kell lennie a pozícióban lévő személynek a munkavégzés helyén, így többek között a szakmunkák, személyes ügyfélszolgálatok vagy bármilyen kereskedelmi tevékenységet végzők esetén ez a lehetőség kiesik. Mégis rengeteg munkavállalót érint ez a lehetőség, hiszen az egyre inkább szélesedő online világunkban, a SSC központok terjedésével és a kontinenseken átívelő online konferenciák gyakorisága miatt felteszi mindkét oldal a kérdést, miért is kellene fizikailag az irodában munkát végezni minden egyes nap? Nem tűnik megkérdőjelezhetőnek az állítás, hogy az elégedett munkavállaló hatékonyabb is. Ha otthoni környezetben és saját kanapéján jól érzi magát és minden adott a teljes koncentrációhoz, akkor nyugodt körülmények között miért ne lenne hatékonyabb is. Több kutatásban a megkérdezett munkavállalók úgy érzik, az otthoni munkanapjaikon legjobb a hatékonyságuk és ekkor nyújtják a legjobb teljesítményt. Ez olyan egyéb okok miatt is lehet, mint a munka és a magánélet közti egyensúly menedzselése vagy, hogy nem szükséges a napot 1-2 órát ingázással tölteni.

Bár feltételezzük, hogy egy szervezetnél a pozíciókat, azért töltik be az adott személyek (nem más), mert a kiválasztás folyamán az illetőt tartották a legmegfelelőbbnek és már bizonyította is, mégis cégvezetők gondolataiban ott motoszkál a bizalom kérdése. Amennyiben egy cégnél bevezetésre kerül a home office, érdemes külön rendszerként kör email és külön, csoportos személyes egyeztetés során nyomatékosítani a feltételeket. Ki lehet-e kerülni a direkt ellenőrzést, ha egy olyan online felület áll a dolgozók rendelkezésére, amelyeken keresztül akár óránként kapcsolatban maradhatnak egymással. A Skype, a Google Hangouts, a Facetime, a Viber, egyéb közösségi oldalak, a feladat- és projektmenedzsment rendszerek vagy nagyobb cégeknél a belső intranet rendszer mind-mind használható virtuális terek. Habár egyre elterjedtebb a home office, a hazai KKV szektorban a munkáltatók negyede továbbra sem támogatja az otthoni munkavégzést – derül ki az Epson Magyarország friss felméréséből. Minden talán a helytelen megítélés és a rugalmasság hiánya miatt van. A munkaórák monitorozása vagy haladási napló készítése a dolgozók részéről elvárható a vezetőik felé és ezt minden bizonnyal szívesen meg is teszik a kihasználható, fentebb említett előnyök érdekében.

Multinacionális cégeknél és főként az informatikai területen egyre jobban terjed, hogy a munka egésze ilyen típusú, otthoni munkavégzésre koncentrálódik. Ez a munkáltatóknak komoly költséghatékonyságot jelenthet és ez a munkakör meg is engedi ezt a nagyfokú rugalmasságot. A munkavégzésének eredménye szemmel látható és könnyen nyomon követhető. A jövőben előfordulhat, hogy egyre több állás esetében felmerül ez a lehetőség.

Fontos kiemelni, hogy az előzetes szervezésnek, a beosztásnak és a folyamatos online jelenlétnek kiemelten fontos szerepe van az otthoni munkavégzésnél. A munkaadóknak egy előre meghatározott szabályrendszert érdemes mindenki számára lehetővé tenni, a munkatársak, pedig ha saját bőrükön is hosszabb távon érzékelik az előnyöket, nagyon kis eséllyel fognak ezzel visszaélni és értékelni fogják az effajta megszavazott bizalmat.

Rákos Tímea
HR Tanácsadó