Blog Munkaadóknak

A koronavírus-járványnak köszönhetően jelentősen átalakultak a munkaerőpiaci erőviszonyok és megváltozott a toborzások dinamikája. A nyári uborkaszezon után általában ősszel pezsdül fel ismét az álláspiac, de az már kiderült, hogy a tavalyi munkerőhiány helyett idén sokkal nagyobb volt a kínálat, mint a kereslet.

Tavasszal jelentősen visszaesett az álláshirdetések száma, miközben fokozatosan növekedett az álláskeresőké, de szerencsére nem minden iparág érezte meg egyformán a koronavírus hatásait. Ez a trend ősszel is folytatódott: összességében sokkal több ember keresett, és sokkal kevesebben találtak munkát, mint egy évvel ezelőtt.

A Cvonline.hu oldalán szeptemberben 43%-kal esett vissza a meghirdetett álláshirdetések száma tavaly szeptemberhez képest, októberben pedig 40%-os volt az évközi visszaesés.

Leginkább a vendéglátó- és szállodaipar, az adminisztráció, a HR, a marketing/reklám/PR, valamint az ügyfélszolgálatok területén esett vissza a toborzás. Jelenleg az oldalon a legtöbb teljes munkaidős állásajánlat a gyártás/termelés (az összes állás 16%), a szakmunka/fizikai munka (szintén 16%-os arány), az IT/informatika (15%), valamint a mérnöki/műszaki (13%) területekre szól. Jól látszik, hogy a kékgalléros állások továbbra is erősek, a fehérgallérosok közül pedig csupán a két iparág toboroz változatlanul.

Mindeközben a szeptember során újrainduló munkaerőpiacon 34%-kal, októberben pedig 17%-kal nőtt meg az állásportál adatbázisában található önéletrajzok száma az előző év hasonló időszakához képest, jelenleg pedig 230 ezer aktuális álláskereső van az oldalon.

Az állások viszont továbbra is Budapest központúak: idén ősszel is a fővárosban hirdették meg az állásajánlatok negyedét, Pest megyében pedig a hirdetések 12%-a található. A Cvonline.hu ranglistáján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar valamint Komárom-Esztergom megye következik, ahová a munkalehetőségek 4-4%-a szól. Jelenleg a legkevesebb állás Zala megyében van, ezt a régiót Tolna és Nógrád előzi meg.