Blog Munkaadóknak

Mit vegyek fel nyári munkanapokon?

Nyáron még azokban a munkavállalókban is felmerül ez a kérdés, akiknek a munkáltatója nem támaszt szigorú követelményeket öltözködés terén. Hiszen amikor beköszönt a kánikula, egyáltalán nem könnyű jól öltözöttnek maradni úgy, hogy közben az időjárásnak megfelelően öltözünk.

1. Ha a munkahelyünk előírásai konkrét öltözködési irányelveket tartalmaznak:

Ebben az esetben egyszerű a dolgunk, részletesen olvassuk el a szabályzatot, esetleg kérdezzük meg az illetékes HR-es, munkaügyes kollégát.

A klasszikus üzleti (professional) dresszkódot figyelembe véve az alábbiakat tartsuk szem előtt a nyári hónapokban is:
Nőknél a kosztüm, vagy nadrágkosztüm blúzzal, illetve egyrészes ruha a megfelelő üzleti viselet, férfiaknál pedig az öltöny, vagy a sportzakó szövetnadrággal, inggel, opcionálisan nyakkendővel.
A szoknya ideális hossza 3 ujjnyival térd fölé ér, és üzleti viselet esetén elengedhetetlen a nejlonharisnya viselése.
Szerencsés a semleges színek használata (fekete, sötétkék, szürke, bézs, fehér, barna). A férfiak a nyári szettet is zárt bőrcipővel egészítsék ki, amit mindenképpen zoknival viseljenek, a hölgyek pedig orrnál zárt vagy teljesen zárt cipőt, természetesen harisnyával.
Könnyed, légies, világos anyagok használatával, nyárias hajviselet választásával tudjuk a forró napokhoz igazítani az üzleti megjelenést is.

2. Ha a munkahelyi előírások nem tartalmaznak öltözködési irányelveket:

Abban az esetben is, ha alapvetően nincsenek megkötések az öltözködéssel kapcsolatban, szükséges néhány alapvető íratlan szabály betartása:
Strandpapucsnak nincs helye az irodában. A nyitott cipők közül az elegánsabb szandálok, telitalpú szandálok szóba jöhetnek. Nyitott cipő viselése előtt ellenőrizzük a lábunk ápoltságát.
Üzleti találkozó esetén, ha kellemesen nyárias, de zárt viseletet szeretnénk, válasszunk vászoncipőt vagy a mokaszint.
Vékony szövet-, vagy vászonnadrág kiváló választás lehet, akár térdnadrág vagy short fazonban is. Túlzásba ne essünk a rövid fazonnal, combközépnél ne válasszunk rövidebb nadrágot.
Szoknyák esetében inkább a légies, legalább térd fölé/ térdig érő darabokra szavazzunk, tartózkodjunk a túlságosan mini fazontól. A harisnya elhagyása esetén fordítsunk fokozott figyelmet lábszárunk ápoltságára.
Az ujjatlan ruhák, csinosabb jellegű felsők rendben vannak, de a spagettipántos vagy pántnélküli topokat inkább hagyjuk meg a szabadnapokra.

Semmi esetre se látszódjon át vagy lógjon ki a ruha alól a fehérnemű.
Férfiak nyugodtan válasszanak laza fazonú pólót vagy pólóinget, az izomtrikó inkább kerülendő.
Figyeljünk az összhatásra, ne mutassunk egyszerre túl sok szabad bőrfelületet. Az ujjatlan felsőrészt ellensúlyozzuk konzervatívabb szoknyahosszal, diszkrét dekoltázzsal.
A hosszú, légies szoknyákkal és ruhákkal, vékony és világos vászonnadrágokkal nem nyúlhatunk mellé, ezek bármilyen nyári napon megállják a helyüket az irodában.
A sok helyen extrém légkondícionálás miatt nem árt, ha van nálunk egy vékony kardigán, blézer vagy kendő.

Slezák Anikó